ZDRAVLJE

VAŽAN SAVET INFEKTOLOGA: Na ovaj način treba čuvati zaštitne MASKE, kada ih ne koristimo!

0

Uz ključeve, mobilni i novčanik, nezamislivo je danas krenuti u dan bez maske za lice, koja je obavezna prilikom izlaska iz kuće.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Maske su u pandemiji koronavirusa postale onaj predmet koji proveravate jeste li ponijeli prilikom izlaska iz kuće. Uz ključeve, mobilni i novčanik, nezamislivo je danas krenuti u dan bez zaštitne maske za lice koja je obavezna prilikom izlaska iz kuće.

 

Jednom kad su naučnici svetu poručili da su upravo maske onaj detalj koji nas može spasiti od zaraze, u njihovu su učinkovitost prestali dvojiti ne svi, ali jeste većina, pa i mnogi skeptici. Ipak, mnogi držeći se zaštitnih mera svakodnevno prave greške, koje bi mogle smanjiti učinkovitost njihove maske za lice.

 

Koji je najbolji način za čuvanje maski?

 

Stručnjaci su odgovorili i na to pitanje, a kratka upustva za sve koji se nalaze u dilemi.

 

Odredite čisto, suvo mesto za skladištenje maski, prvo je pravilo koje naglašavaju.

 

Pokušajte da ih držati podalje od ostalih predmeta koje često dodirujete, a izbegavajte i dodirivanje rukama koje nisu potpuno čiste.

 

- Ljudi zaboravljaju na to da bi zaštitne maske u pravilu trebalo dirati isključivo tek opranim ili dezinficiranim rukama - kaže infektolog Peter Čin-Hong.

 

- Na primer, maske ne bih držao u fioci u kojoj čuvam donji veš ili onoj gde stoje kuhinjske krpe. Ali ne morate da razbijati glavu oko laboratorijskih uslova čuvanje... Najvažnije je da odredite mesto koje će biti rezervirano samo za njih - kaže stručnjak.

 

Ako imate poteškoća s maski ili ih redovno zaboravljate da ponesete pre izlaska iz stana, pobrinite se da mesto gde ih čuvate bude blizu izlaznih vrata.

Poželjno je i da, kad je reč o ljudima iz iste kuće, svako brine za svoju masku. Isto tako, da ih ne držite na istom mestu.

 

foto: Shutterstock

Ne zaboravite na pranje

 

Maske ne bi trebalo da nosimo "nezaštićene" u torbi, u džepu ili ruksaku gde mogu da dođu u dodir potencijalno kontaminirane predmete.

 

Čistim rukama stavite masku u zaštitnu kesu i tek onda u torbu. Možete je nositi i u posebnom neseseru.

 

Prilikom stavljanja, ne dodirujte centralni deo maske koji ide preko usta i nosa, već je hvatajte za vezice.

 

Maske koje se peru oprati nakon svakog nošenja, a one hirurške zameniti.

Perive maske sušite na suncu i prođite peglom pre korišćenja.

 

 

makonda-tracker