icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

da li ste znali?

NOVO ISTRAŽIVANJE IZNENADILO: Osobe s blagim oblikom virusa razvijaju šestomesečni imunitet, a evo šta rade T-ćelije!

Istraživanjem je obuhvaćena analiza uzoraka krvi 100 pacijenata šest meseci nakon što su preboljeli blagi ili asimptomatski oblik bolesti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istraživanje koje je provedeno na 100 obolelih od kovida-19 u Velikoj Britaniji pokazalo je da osobe koje su preboljele blagi ili asimptomatski oblik razvijaju imunitet koji može trajati i do šest meseci.

 

Tokom predstavljanja rezultata istraživanja naučnici su istakli da to ipak ne znači da se ljudi u retkim slučajevima ne mogu ponovo zaraziti tom bolešću.

 

"Iako ovi rezultati u nama bude oprezan optimizam u pogledu jačine i trajanja imuniteta stečenog nakon zaraze virusom SARS-CoV-2, oni su samo jedan delić slagalice", rekao je profesor s univerziteta u Birminghamu Paul Moss, dodavši da postoji još mnopgo rada pre nego što u potpunosti budu znali kako imunitet deluje na korona virus.

 

Istraživanjem je obuhvaćena analiza uzoraka krvi 100 pacijenata šest meseci nakon što su preboljeli blagi ili asimptomatski oblik bolesti. Rezultati su pokazali da je nivo antitiela pao, ali je reakcija T-ćelija ostala jaka, prvenstveno kod osoba koje su razvile simptome bolesti.

 

foto: Shutterstock

Osim toga, studija je pokazala da se reakcija T-stanica razlikuje te da je znatno jača kod osoba koje su imale izražene simptome nego kod onih koje nisu imale nikakve simptome kada su se zarazile.

 

"Ovi rezultati pokazuju da nekoliko meseci nakon zaraze, iako nivo antitijela pada ispod nivoa koji je moguće otkriti, još postoji određeni stepen imuniteta na bolest", kazao je predsednik Odela za imunologiju londonskog Imperial Collegea Charles Bangham, dodavši da je to dugoročno dobra vest u smislu razvoja vakcine.

 

Iako se u svetu korona virusom zarazilo više od 46 miliona ljudi, veoma je malo potvrđenih slučajeva reinfekcije.