obratite pažnju

DA LI I VI IMATE UDUBLJENJA NA NOKTIMA? Evo šta znače Boove linije po naše zdravlje

0

Da li ste nekad primetili da imate udubljenja, odnosno vodoravne brazde na svojim noktima?

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Možda ste ih prvi put otkrili kada ste stavljali lak za nokte ili jednostavno opipali dirajući nokat... Šta god da je u pitanju, nokti nam često mogu mnogo toga reći o našem zdravlju, čak i kada je u pitanju rizik od oboljenja od nekih drugih bolesti.

 

Naime, ta udubljenja se obično nazivaju Boovim linijama. Stručnjaci savetuju kako bi one mogle ukazivati na nedostatak cinka. Uz to, ove linije povezane  su s dijabetesom i vaskularnim bolestima, kao i bolestima koje prati visoka temperatura kao što su šarlah, male boginje, zauške i upala pluća.

 

 

Ipak, ne mora ni to da bude slučaj, već je važno je i pomenuti da ove linije mogu biti i povezane s traumom.

 

''Boove linije razvijaju se kada je privremeno poremećen rast pločice nokta koji započinje u delu smeštenom ispod kutikule nokta. To se može dogoditi povredom dela nokta zaduženom za njegov rast, s upalnim stanjem poput psorijaze, zbog infekcije oko pločice nokta, pa čak i kao posledica manikira'', izjavila je doktorka Selest Rob-Nikolson.

 

Uzroci mogu biti i nedostatak važnih minerala i vitamina, bolesti praćene visokom temperaturom, metabolički poremećaji, uzimanje određenih lekova (posebno lekova za hemioterapiju) ili smanjena cirkulacija u prstima (npr. Rejnaudov fenomen).

 

Kako se rešiti Boovih linija?

 

Dobra vest je da Boove linije vremenom nestaju. Ako su rezultat jednokratne traume, nokat će na kraju izrasti i crte će nestati. Nokti rastu tri milimetra mesečno, pa tako može proći nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci pre nego što primetite da su linije na noktima sasvim nestale. Ako su udubljenja posledica nedostatka nekog minerala, rešenje je da ga nadomestite do nivoa koji je potreban vašem telu. Ipak, pre uzimanja dodataka, posavetujte se sa svojim doktorom. Ako udubljenja primećujete duže vremena, svakako posetite doktora.

 



 

makonda-tracker