rukovodilac dečje klinike

DOKTORKA OLIVERA OSTOJIĆ UPOZORAVA: Tokom pandemije virusa korona decu ne smete lečiti na svoju ruku!

0

KBC "Dragiša Mišović" je pun pacijenata

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Rukovodilac dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", Olivera Ostojić, izjavila je da decu treba voditi kod lekara kada su roditelji ili najuža familija pozitivni na Kovid-19, te da je vrlo važno tokom epidemije da se deca ne leče na svoju ruku.

 

"Vrlo je važno da tokom epidemije nikako ne lečite decu na svoju ruku, ako dete pritom ima temperaturu, malaksalo je, ima gušobolju, žali se na glavobolju, počinje da kašnje ili je lošeg opšteg stanja", rekla je Ostojić na TV Prva. Kako je navela, na toj dečijoj klinici u prvom talasu su imali oko 130 i 150 obolele dece.

 

"Sada se i kod dece javlja upala pluća. U letnje vreme vladaju i rotavorusi koji napadaju digestivni trakt, tako da imamo kovid pozitivnu decu sa tim simptomima, objašnjava ona i dodaje da u poslednje dve nedelje pristižu mnogo više pacijenata, što ambulantnih, što za bolničko lečenje. Prema njenim rečima, u prvom talasu su deca obolevala u porodici, a u drugom talasu neko 'donese' virus u kuću, a onda kreću da postaju pozitivni i roditelji i ostali ukućani."

 

foto: Shutterstock

"Najmlađi uzrast - bebe, imaju diskretne simptome ako ih uopšte imaju. Međutim starija deca su najbrojniji pacijenti", upozorava Ostojić. Kako kaže, kada bi ona imala dete predškolskog uzrasta, sigurno u ovoj situaciji ne bi ga vodila u vrtić. Ali, kako je naglasila, to je nemoguće dati kao savet jer je nekome to neophodno."

 

"Naši pacijenti po protokolima i uputstvima prvo idu u dom zdravlja da im obave osnovne laboratorijske i rentgentske analize i ako je prisutna dugotrajnija temperatura ili upala pluća, upućuju decu kod nas na bolničko lečenje, gde mi dodatno trijažiramo da li je dete zaista za bolnicu ili može da ide sa terapijom u kućnu izolaciju", zaključuje Ostojić.

 

 

 

makonda-tracker