zdravlje na prvom mestu

INFEKTOLOZI UPOZORAVAJU NA RIZIKE: Ukoliko imate goste samo pod ovim uslovima ih puštajte u svoje kupatilo!

0

Uzmite u obzir rizik kojem ste izloženi vi i članovi vaše porodice

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mnogo je pitanja vezanih za korona virus i dalje. A među njima je i sledeće: da li tokom epidemije bez bojazni treba da pustite goste u svoje kupatilo.

 

"Pravi rizik je interakcija ljudi tako da dozvola da neko koristi vaše kupatilo ne predstavlja veliki rizik od izloženosti bolesti. Nije to situacija sa nultnim rizikom, ali je ukupni rizik nizak u poređenju sa direktnim kontaktom sa drugom osobom", objasnio je profesor sa Škole za javno zdravlje Univerziteta u Nevadi u Las Vegasu Brajan Labus, piše "Hafington post".

 

Međutim, postoje važni faktori koje treba uzeti u obzir dok odlučujete da li ćete dozvoliti nekome da koristi vaše kupatilo kao i pojedini koraci koje treba preduzeti kako bi upotreba bila sigurnija. Slede smernice koje su preporučili stručnjaci.

 

Uzmite u obzir rizik kojem ste izloženi vi i članovi vaše porodice

 

Jedan od faktora je vaše zdravlje. Bitno je da li imate bolest koja pojačava rizik od teškog oblia KOVID- 19 i donosi sa sobom rizik od hospitalizacije. Na listi Centara za kontrolu i prevenciju bolesti kao tavka navedene su hronična oboljenja bubrega, hronična opstruktivna bolest pluća i dijabetes tipa 2.

Takođe, važno je da razmislite o zdravlju članova vaše porodice, odnosno domaćinstva.

 

"Ako živite sa ljudima koji su pod visokim rizikom, možda bi trebalo da ponovo razmisliste da li ćete pustiti nekoga u svoj dom kako biste izbegli bilo kakav rizik od slučajnog kontakta sa članom porodice", rekao je profesor Labus.

 

Pitajte goste za njihovo zdravstevno stanje.

 

"Pre nego što organizujete okupljanje u svojoj kući, važno je da pitate goste imaju li aktivne simptome koji ukazuju na KOVID- 19 poput groznice, kašlja ili nedostatka daha. Da biste vi i vaši gosti bili bezbedni, zamolite one koji imaju simptome da ostanu kod kuće", rekao je medicinski direktor u Doctor On Demand" Toni Juan koji je preporučio da se gosti pitaju i o opštem zdravstvenom stanju, odnosno da se proveri imaju li određene bolesti koje ih izlažu većem riziku. Ukoliko spadaju u hronične bolesnike, poseta bi mogla da ugrozi njihovo zdravlje.

 

"Za ove goste je posebno bitno da održavaju fizičku distancu i savet je da tokom okupljanja nose maske", rekao je doktor.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker