ZDRAVLJE

SVETSKI NAUČNICI OTKRIVAJU: Zbog ova 3 ključna faktora, od virusa korona umiru i mlađi pacijenti!

0

Oni upozoravaju i da ne sme da bude oklevanja pri pozivu hitne medicinske službe ako se primete simptomi

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američki naučnici saopštili da korona virus može da izazove moždani udar kod mlađih osoba u 30-im i 40-im godinama života. Oni su naveli da su sve učestaliji dokazi da je novi virus povezan i sa pojačanim i nestandardnim stvaranjem ugrušaka u krvi, što dalje za posledicu ima potencijalni moždani udar.

 

Tim doktora Tomasa Okslija, neurohirurga iz bolnice Mount Sinai u Njujorku, analizirao je i opisao pet takvih slučajeva. Svi su bili mlađi od 50 godina i imali su blage ili neprimetne simptome koje uglavnom izaziva Kovid-19, piše CNN.

 

"Deluje kao da virus izaziva pojačano zgrušavanje u velikim arterijama što vodi do teških moždanih udara. Naša analiza pokazala je sedmerostruko povećanje učestalosti iznenadnog moždanog udara kod mlađih pacijenata tokom protekle dve nedelje. Većina tih pacijenata nije imala drugih zdravstvenih tegoba i boravili su u svojim kućama a s blagim slučajevima Kovida-19, a u dva slučaja bili su potpuno bez simptoma", rekao je Oksli.

 

Retkost je da mladi ljudi dožive moždani udar, a posebno ne u većim krvnim sudovima mozga.

 

"Poređenja radi tokom proteklih 12 meseci naša bolnica je u proseku na dve nedelje lečila 0,73 bolesnika mlađeg od 50 godina s moždanim udarom koji je posledica začepljenja velikog krvnog suda", napisala je ekipa istraživača u radu koji će biti objavljen u časopisu "New England Journal of Medicine".

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

makonda-tracker