prirodno

OBRATITE PAŽNJU NA SVOJE ZDRAVLJE: Uz ovaj MINERAL poboljšajte imunitet, naročito u doma virusa korona

0

Ne morate kupovati suplemente i dodatke

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako je jedan od najvažnijih minerala, jod je veoma zanemaren - svega jedna trećina svetske populacije ga unosi dovoljno.

 

Pandemija korona virusa nas je navela na razmišljanje o imunitetu više nego ikada, pogotovo kada su u pitanju stariji od 65 godina, kod kojih ova bolest može da bude veoma opasna, pa čak i fatalna. Osim izbegavanjem kontakata i pravilnim održavanjem lične higijene, svako od nas može da značajno umanji rizik od obolevanja podizanjem svog imuniteta, u čemu nam jedan od naboljih saveznika može biti upravo jod.

 

Jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda je japanski, a na njegovo zdravlje i dugovečnost u velikoj meri utiče upravo ovaj element, koji se inače mora unositi ishranom, a stanovnici zemlje izlazećeg sunca to ponajviše čine tako što konzumiraju: ribu, morske plodove i alge.

 

foto: Profimedia

Jod, između ostalog, održava pravilnu funkciju štitne žlezde, omogućavajući nam tako da se nosimo sa stresom, a to je posebno važno u ovim nedeljama izolacije. Kako bismo svi, a posebno starija populacija, izbegli umor, gojenje, probleme sa pamćenjem, loše raspoloženje, gubitak energije, od velike je važnosti da konzumiramo dovoljne količine joda.

 

Odraslom čoveku neophodno je od 150 do 200 mikrograma joda, koji, osim kroz morsku hranu, možemo uneti i kroz mlečne prozvode, jodiranu so, suve šljive, kao i jaja, posebno žumance, zatim kukuruz, banana, grašak kao i mineralnu vodu bogatu jodom.

 

Srećom, sve ove namirnice možemo pronaći u prodavnicama i na pijacama, samo je važno da izbegavamo brzu hranu i šećere, koji slabe imunitet. Uz balansiranu ishranu bogatu jodom, velike su šanse da izbegnemo da se zarazimo korona virusom, ali i drugim virusima koji su oko nas.

 

 

 

makonda-tracker