ZDRAVLJE

RUKAVICE POVEĆAVAJU RIZIK OD INFEKCIJE? Evo kako se pravilno nose i koliko sati nas štite od zaraze

1

Postoji i poseban način odlaganja istih 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako je u prodavnicama, na pijacama, ali i u svakodnevnom životu sve više onih koji nose rukavice za jednokratnu upotrebu kako bi se zaštitili od korona virusa one, kako se navodi, zapravo veoma kratko pužaju zaštitu, pa čak i šire klice i povećavaju rizik od infekcije.

 

Do zaraze koronavirusom dolazi kapljičnom infekcijom, na primer kašljanjem ili kijanjem, ali i direktnim kontaktom - ako dodirnete neki predmet, patogeni dospevaju do vaše šake, a ako potom dodirnete lice, oči, nos ili usta, virusi će ući u vaš organizam. Rukavice za jednokratnu upotrebu koriste se u hirurgiji ili ambulantama, ali one štite ruke samo od krupnih nečistoća, krvi ili drugih telesnih tečnosti.

 

Zaštititu od kontaminacije bakterijama i virusima pružaju - samo na kratko, svega oko 20 minuta.

 

Zapravo je materijal rukavica za jednokratnu upotrebu porozan a što ih duže nosite, patogeni lakše prodiru u navodni zaštitni omotač. To je jedan od razloga zašto medicinsko osoblje nakon upotrebe medicinskih rukavica pažljivo pere i dezinfikuje ruke. No, ova higijenska pravila, i to se izričito kaže, u medicini ipak ne mogu zameniti rukavice za jednokratnu upotrebu.

 

Zavaravajuća zaštita

 

Rukavice za jednokratnu upotrebu, napravljene od vinila, lateksa ili nitrila, daju osećaj sterilnosti, ali taj osećaj zavarava. Iako mnogi paze da sa rukavicama za jednokratnu upotrebu ne dodirnu lice, to se događa nehotično i prilično često. Čak i kada na rukama imaju jednokratne rukavice dok koriste svoje telefone ili stavljaju ruke u džep, oni patogene šire a da to ni ne primećuju.

U skladu s tim, lekari ne samo što hitno upozoravaju na varljivi osećaj sigurnosti, već ističu da rukavice za jednokratnu upotrebu mogu čak povećati rizik od infekcije. Jer, u takvim rukavicama koža vrlo brzo počinje da se znoji - a topla, vlažna klima idealno je okruženje za bakterije i viruse svih vrsta.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker