KRENITE NA POSAO

SVE VREME STE POGREŠNIM SREDSTVIMA ČISTILI KUĆU: Samo ovo ubija virus korona, kažu stručnjaci! (FOTO)

1

Iako je nestašica ovih čistača, potrudite se da ih nabavite i onda ste bezbedni

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Profesor dr Goran Roglić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu objasnio je koja su sredstva najefikasnija za čišćenje površina u kući kao najbolja mera u zaštiti od virus korona

.

 

Asepsol je jedno od sredstava, ali, kako je rekao profesor Rogić, ima efikasnijih sredstva od asepsola a kojima ćete biti sigurni da ste ubili ste nepoželjne klice.

 

"Najefikasnija hemijska sredstva prema podacima i stranim izvorima jesu preparati na bazi hlora i 70-postotni etanol. Što se tiče etanola, on se kod nas uglavnom proizvodi kampanjski, vezan je za preradu šećera. Međutim, prema informacijama kojima ja raspolažem, u ovom momentu su aktivirane šećerane i povećana je proizvodnja etanola u šećeranama. Pored toga aktivirane su destilerije koje peku rakiju da prerađuju 70-postotni etanol", rekao je u jutarnjem programu RTS-a.

 

foto: Shutterstock

 

"Što se tiče površina najefikasnije sredstvo jeste na bazi hlora natrijum-hipohlorid koji većina nas ima u domaćinstvima, a to je poznata varikina. Varikina se koristi u razblaženju 1:25 za direktno tretiranje površina. Ukoliko su površine prethodno oprane detrdžentom, razblaženje je 1:50. A u krajnjoj nuždi ukoliko nema drugih sredstava može se koristit za dezifenckiju ruku u razblaženju 1:100,"– zaključio je.

 

 

makonda-tracker