prVI SAVETI

POSLE DOČEKA NOVE GODINE SLEDI BOŽIĆNA TRPEZA: Ovo su pravi načini da izbegnete prejedanje, a nakon toga gorko kajanje!

0

Svima se dešava da tokom praznika konzumuraju raznovrsnu hranu, a kasnije kada stanu na vagu budu potpuno razočarani.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim radosti druženja s porodicom i prijateljima, praznici sa sobom donose i bogatu prazničnu trpezu, a s tim neretko i neželjeni višak kilograma.

Mnogi se u ovo doba godine posebno opuste, uz izgovore da će sve loše navike promeniti od 1. januara sledeće godine. To se, naravno, retko dešava.

 

Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način - bolje sprečiti, nego lečiti.

Bilo da pokušavate da izgubite koji kilogram ili održite trenutnu kilažu, praznici su uvek izazov, pa tako velika većina nas u ovom periodu obavezno dobije pokoji kilogram viška. Dobra vest je da je (uprkos obilju hrane koja se nađe na trpezi) ipak moguće održati zdravu kilažu uz malo samokontrole i nekoliko jednostavnih saveta.

 

Budite umereni i izbegavajte prejedanje

 

Najvažnije pravilo za vreme praznika je, svakako, pravilo umerenosti u konzumiranju kalorične hrane. Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje (od svega pomalo) na svoj tanjir. Tako sigurno nećete preterati s kalorijskim unosom, a nećete morati ničega da se odričete. Umesto sokova, pijte vodu, biljne čajeve ili ceđene nezaslađene sokove.

 

foto: Shutterstock

Kolači i slatkiši, naravno, nisu zabranjeni, ali ograničite unos takvih namirnica, a ako ipak malo preterate, naterajte se posle obroka na polusatnu šetnju. Internet je prepun recepata zdravijih verzija kolača, pa zašto ove godine ne biste pokušali s kolačima od žitarica, suvog voća i tamne čokolade umesto nezdravih kalorijskih bombi prepunih margarina, brašna i šećera? Efekat je isti, a griža savesti minimalna.

 

Neka vam oči ne budu gladnije od želuca

 

Jednostavno, pratite signale koje dobijate od tela. Jedite isključivo onda kada stvarno osetite glad, a završite s obrokom baš u onom trenutku kad osetite sitost, bez dodatnih zalogaja i opravdanja kao što su - poješću sve da se ne baci!

 

foto: Profimedia

Ovu samokontrolu možete postići tako što ćete odvojiti bar 20 minuta do pola sata za svaki obrok, u kojem ćete dati telu dovoljno vremena da dobije signal za sitost tačno onda kad vam je zaista dovoljno.

 

Protegnite se

 

Trudite se da u novu godinu ne uđete tromi i nezadovoljni sobom zbog fizičke neaktivnosti i prejedanja tokom praznika. Ubrzajte svoj metabolizam makar i minimalnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću (šetnja nakon ručka, korišćenje stepenica, igra s decom), ali i izbegavanjem prejedanja u jednom do dva dnevna obroka. Umesto toga, rasporedite svoje obroke u četiri-pet manjih porcija u toku dana i osećaćete se vitalno i puni energije, a uz to ćete održati svoju kilažu ili čak izgubiti koji kilogram, i to bez velike muke.

 

Spavajte dovoljno

 

Svi ćemo se složiti da tokom praznika i godišnjih odmora, usled previše planova i druženja s porodicom i prijateljima, poremetimo svoj dnevni bioritam i zaboravimo koliko nam je redovan san važan. Našem telu je potrebno dovoljno odmora da bi normalno funkcionisalo.

 

Imajte to na umu u narednom periodu i zbog činjenice da nedovoljno sna može biti okidač za unos dodatnih kalorija i pojačane želje za slatkišima.

Neka ova mala pravila budu deo vaše svakodnevice tokom cele godine, jer na ćete jedino tako priuštiti sebi zdrav i kvalitetan život.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker