prevencija

PROBAVNI TRAKT IGRA BITNU ULOGU U ZAŠTITI IMUNITETA: Ova zimska hrana će vam pomoći!

0

Budite zdravi i sećni 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svake godine kad je pojačana sezona virusa i gripa, lekari i nutricionisti napominju da se od virusa možemo odbraniti i sa pojedinim namirnicama. S tim se slaže i dijetetičarka Trejsi Lokvud Bekerman koja je u Fejsbuk grupi posvećenoj gripu podsjetila da nas zdrava zimska hrana može sačuvati i u najgoroj sezoni gripa, jer su hrana i imunitet uže povezani nego što to mnogi misle.

 

"Creva igraju bitnu ulogu u zaštiti imuniteta."- kaže Lokvud Bekerman, a evo koje ona namirnice preporučuje za održavanje imuniteta u top formi tokom cele zime.

 

1. Probiotici

 

 

Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa... sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu ishranu kojom se crevna mikroflora može dovesti u ravnotežu jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata. Osim toga, miso je i dobar izvor kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin i vitamine A, B6, B12 i K.

 

2. Kurkuma

 

foto: Shutterstock

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korena dobija istoimeni začin aromatičnog ljutog, blago-gorkog i smolastog ukusa. Bekerman podseća na njena protivupalna svojstva, a kaže i da se mešanjem kurkume s crnim biberom dobije začin koji se lakše apsorbuje u telu. Takav začin možete stavljati na skoro sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mleka sa usitnjenim bademima ili sa ovsenim pahuljicama.

 

3. Orašasti plodovi

 

Dodajte orašaste plodove svojoj ishrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba - kaže Bekerman i podseća da antioksidansi štite telo od upale pa bi orašasti plodovi trebalo da budu nezaobilazan deo ishrane, pogotovo zimi - bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kafa i tamna čokolada takođe su bogati antioksidansima.

 

4. Voda i čaj

 

Na kraju, Bekerman napominje da je izuzetno važno ostati hidriran tokom zimskih meseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osećate žeđ, tečnost je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kad telo nema dovoljno vode, objasnila je, ćelije se 'umaraju' zbog čega ćete biti podložniji virusima.

 

foto: Profimedia

 

 

 

 

makonda-tracker