povedite računa!

IZBEGNITE KOBNE POSLEDICE: Ovo NIKAKO ne smete da konzumirate uz ANTIDEPRESIVE!

0

Samo antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što prestanete da ih uzimate, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo sačekati pet dana.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Mešanje lekova i alkohola opasnije je nego što mislite, a u ekstremnim slučajevima može da se završi i fatalno.

 

Uzimate li bilo kakve lekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu da izazovu neugodne interakcije, upozoravaju lekari.

 

Kombinacija je potencijalno opasna kada, na primer, lek postepeno otpušta svoje aktivne sastojke tokom dužeg vremenskog perioda, a žestoko piće može znatno da ubrza pražnjenje želuca, i istovremeno otapanje tablete.

Na taj način u krvotok ulazi prekomerna količina leka. To je posebno opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu da izazovu paralizu disajnog sistema.

 

Među ostalim opasnostima mešanja lekova i alkohola jesu gastrointestinalno krvarenje ili nastanak čira. To je obično posledica kombinovanja alkohola s lekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

 

foto: Profimedia

Lekari upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lekovima dugoročno može da ošteti jetru.

 

Neki lekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, rizikujete pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje.

Treba pomenuti da antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što prestanete da ih uzimate, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo sačekati pet dana.

 

Pošto neke farmaceutske kompanije ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lekova koji ne smeju da se uzimaju uz alkohol još nije kreirana.

 

Osnovna lista lekova koje ne biste smeli da mešate s alkoholom izgleda ovako: lekovi s acetaminofenom, lekovi za razređivanje krvi, antibiotici, lekovi protiv raznih napada, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, nazalni dekongestivi (kapi za začepljen nos).

 

Mešanje alkohola i lekova nije uvek opasno, ako to vaše telo može da podnese, ali treba biti svestan mogućih ozbiljnih posledica, prenosi Index.hr.

 

 

makonda-tracker