Ko se čuva…

Nije svaka GLAVOBOLJA razlog za zabrinutost, ali postoje situacije kada MORATE DA SE JAVITE LEKARU

0

Svakoga od nas, posebno u tmurnim jesenjim danima, ponekad zaboli glava. Ali, kako znati da je vreme da zakažemo pregled, a kada je samo dovoljno malo se odmoriti?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Povremena glavobolja nije razlog za odlazak u ambulantu, kažu lekari. Medicinsku pažnju zahteva samo u posebnim slučajevima.

 

- Glavobolja je uglavnom simptom, a ne bolest – smatra neurolog Arne Mej iz Univerzitetske bolnice u Hamburgu.

 

Spoljašnji uticaji poput hladnoće, stresa ili napetosti pokreću proces koji rezultira bolovima u glavi. Ove signale hemijski glasnici prenose do centra za bol u mozgu. Sličan proces događa se i kod bolova u stomaku.

 

No, ponekad se čini da glavobolja stigne niotkuda, i deluje nam da nema nikakvog očiglednog razloga zašto bi nas bolela glava.

 

- Ne znamo tačno zašto se odjednom javi bol. Ali, ako su glavobolje češće, treba prepoznati okidače i izbegavati ih", kaže Mej i dodaje da obično nije ništa ozbiljno u pitanju, iako jeste vrlo neprijatno.

 

foto: Profimedia

 

Nekim ljudima u ublažavanju povremenih glavobolja pomaže odmor. Zato doktor savetuje da nam prva linija odbrane protiv bola bude izolacija i, makar i samo kratka, dremka.

 

Analgetici koji se mogu kupiti bez recepta ublažiće težu glavobolju.

 

- Ipak, ne bi ih trebalo uzimati duže od tri dana u nizu ili više od deset dana mesečno. Jer, svaki od ovih lekova može i da izazove glavobolju kao neželjeno dejstvo - upozorava Mej.

 

Ako vas glavobolje muče više od 10 dana u mesecu, treba otići lekaru opšte prakse ili neurologu, pošto one mogu da budu simptom ozbiljnije bolesti. Posebno treba obratiti pažnju ako glavobolju prate i drugi simptomi, poput povišene telesne temperature ili ako se ona pojavi naglo.

 

- Naravno, to važi i za situaciju kada padnete i udarite glavom o tvrdu površinu. Tada lekaru treba otići bukvalno odmah – zaključuje doktor Mej.

 

 

makonda-tracker