Mleko svrstavamo među »savršenu hranu«, jer je to jedan od ključnih sastojaka naše prehrane.
Mleko sadrži oko 87% vode, to je važan izvor proteina i kalcijuma. Također sadrži i neke vitamine.
Za uravnoteženu ishranu važno je da uz mleko konzumiramo i preostale mlečne proizvode koji mogu imati dodatni pozitivan učinak na naše telo. Dobar primer su jogurt, kiselo mleko i kefir, koji osim proteina i kalcijuma također sadrže bakterije mlečne kiseline koje mogu imati pozitivan učinak na našu probavu.
Najvažniji mineral koji u naše telo unosimo sa mlečnim proizvodima jeste kalcijum.
U mladosti značajno utiče na rast i razvoj kostiju i zuba, a u zrelim godinama sprečava nastanak osteoporoze - smanjenja gustoće kostiju. Preporučena količina dnevnog konzumiranja kalcijuma je 800 miligrama, a to je količina koju u telo unosimo sa oko 250 grama tečnog jogurta ili 30 grama sira.