oprezno

Preporučuju je za uklanjanje glavobolje: Nema dokaza da nana zaista deluje i eliminiše bol

0

Na internetu se često može videti recept za mešavinu mente i lavande, koja navodno masažom može da pomogne pri uklanjanju glavobolje, ali za to ne postoji nijedan dokaz.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ali glava može da zaboli i iz čista mira, piše Stil.

 

Svi pate od glavobolje. Mladi, stari… Vrtoglavice, zujanje u ušima…. Nesnosne glavobolje nekima upropaste dan, a nekima i život. Za običnu glavobolju dovoljan je jedan analgetik ili hladna krpa na čelu, ali ako se stvari postanu ozbiljnije, može li priroda da pomogne?

 

Među mnogim "uradi sam" receptima za navodne narodne lekove, našla se i jedna mešavina na bazi ulja mente i lavande, za koju se tvrdi da eliminiše glavobolju, a za to ne postoje nikakvi dokazi.

 

Masaža uljem od mente i lavande

 

Ulje jedne od ove dve biljke smlačite i njime lagano masirajte nosnu kost i predeo oko očiju. Ne bi škodilo ni da vam neko izmasira ramena, vrat i potiljak, što bi poboljšalo cirkulaciju i otklonilo bol.

 

Međutim, kao što smo već spomenuli, ne postoje nikakvi dokazi da kombinacija ulja od mente i lavande otklanja glavobolju, tako da bez konsultacije sa stručnim licem ne treba koristiti samoinicijativno ovu mešavinu.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker