Stručnjaci ističu da svaki čovek dnevno treba da unese najmanje oko 30 g namirnica koje su bogate vlaknima. Za nedostatak vlakana u telu odgovorna je neadekvatna ishrana, a evo koje opasne bolesti prete
Ako redovno konzumirate hranu koja sadrži vlakna, istraživanja ističu da možete da smanjite rizik od srčanog udara, dijabetesa i različitih bolesti srca i creva.
Simptomi koji se javljaju kod nedostatka najčešće su loša probava, otežano varenje, čvrsta stolica, bol u stomaku, nadutost i gasovi.
Najbolji lek za prevenciju od nedostatka vlakana je adekvatna ishrana, a stručnjaci predlažu 4 koraka do ravnoteže u telu i dovoljnu količinu neophodnih vlakana.
Prvo, za doručak jedite žitarice bogate vlaknima sa mlekom ili vodom, a preporučuje se da izbegavate beli hleb, već da jedete integralni od celog zrna.
Takođe, pečeni ili kuvani krompir je dobar izvor vlakana, a za užinu jedite sveže ili suvo voće. Hrana bogata vlaknima je dobra i za dijetu, podstiče varenje, ubrzava metabolizam i čini da duže budete siti.