Stvorite rutinu

5 saveta uz koje ćete bolje spavati i buditi se sa mnogo više energije

0

Tehnologija i stres nam otežavaju lagodan san i često izgleda da nam neka sila ne da da se naspavamo.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Današnja najčešća rutina je da pre spavanja gledamo u pametan ekran koji nam sve više odvlači pažnju da ne odemo na spavanje.

 

U nastavku otkrijte pet koraka uz koje ćete bolje spavati, a ujutru imati više energije:

 

Stvorite rutinu

 

Odlazak na spavanje i buđenje svakog dana u isto vreme može vam puno pomoći. Tako ćete navići telo da nauči kad je vreme za spavanje i nećete imati problema sa nesanicom uveče, a ujutru ćete se lakše probuditi. Sa takvim ritmom umor će početi da se javlja svake večeri u isto vreme, a produktivnost tokom dana će vam se povećati.

 

Neka vam doručak bude najobilniji dnevni obrok

 

Ujutru imate više energije i telo će lakše da svari veliki obrok i iz njega iskoristiti hranjive stvari nego uveče. Mnogi od nas praktikuju obilnije obroke za večeru, jer je radni dan završio, a stres je ostao na poslu. Međutim, tako sebi dodatno otežavamo spavanje, a i rizikujemo da dobijemo na kilaži.

 

Mnogo vežbajte

 

Krenite pešice na posao, trčite sa psom umesto da šetate. Vežbanje je ključno za kvalitetan san, ali i više energije tokom dana. Uveče nakon jela pokušajte da odete u kratku šetnju po kvartu. Tako će se vaše telo prirodno opustiti i doći u stanje svojevrsne meditacije i vi ćete lakše zaspati.

 

Konzumirajte biljne čajeve

 

Biljni čaj nas i te kako može da razbudi baš kao i kafa. Osim toga, oni nas umiriju, sjajni su za kožu, imunitet pa i probavu.

 

Tuširajte se ujutro

 

Jutarnji tuš savršen je način za razbuđivanje, a posebno ćete više enrgije da imate ako se tuširate vrućim pa hladnim mlazom vode. Tako ćete razbistriti um, poboljšati cirkulaciju i automatski ćete osetiti nalet energije.

 

 

makonda-tracker