podržite ih

Puštaju li muškarci u vašem životu brkove i ovog novembra? Počeo još jedan Movember!

0

Svakog novembra širom sveta obeležava se mesec borbe protiv raka prostate, tokom kog muškarci puštaju brkove, kako bi podigli svest javnosti o ovom ozbiljnom problemu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način želela da prenese vrlo ozbiljnu poruku - o preventivi raka prostate. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primetila Fondacija za obolele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na ceo svet.

 

Movember je postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom ne govori.

 

Podaci pokazuju da se u našoj zemlji svake godine registruje oko 2.400 novoobolelih od raka prostate, zbog čega se ova bolest nalazi na drugom mestu po učestalosti. Kao treći najsmrtonosniji kancer među jačim polom u Srbiji, rak prostate svake godine odnese živote oko 800 muškaraca.

 

Procenjuje se da svake godine, u ovom globalnom godišnjem događaju, učestvuje više od 5 miliona ljudi iz preko 20 zemalja sveta. Tokom godina, Movember je postao sinonim za borbu protiv raka prostate, raka testisa, kao i za očuvanje mentalnog zdravlja i borbu protiv samoubistva kod muškaraca.

makonda-tracker