orašasti plodovi

Prvo ih potopite u vodu pa onda konzumirajte: Lešnike i bademe jedite samo na ovaj način (FOTO)

0

Orašasti plodovi ili semenke mogu biti veoma hranljivi kao užina i kao dodatak obroku . Ali poput mahunarki, one mogu da ometaju sposobnost tela da apsorbuje hranljive sastojke.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Kako bi bile korisnije u ishrani, ove namirnice je bolje koristiti tako što ih predhodno potopite u vodu.

 

Orašasti plodovi sadrže veliku količinu inhibitora enzima, i to je razlog zašto se teško vare i mogu da izazovu probleme sa želucem.


Mala slatka jagoda: Najzdravija hrana za srce koja usporavaju starenje (VIDEO)

 

Zato ih je bolje potopiti u vodu da bi se enzimi neutralisali.

 

Ono što vam je potrebno da biste napravili ukusan i zdrav obrok:

 

– 4 šolje sirovih neslanih orašastih plodova po izboru

– 1-2 kašike nerafinisane soli

– filtrirana voda

 

foto: Profimedia

 

Priprema:

 

Stavite orašaste plodovi u posudu srednje veličine, dodajte so, sipajte vodu i poklopite. ostavite da stoji minimum 7 sati, najbolje je da odstoji preko noći.

Zatim isprati od soli i ostaviti da se osuše. Možete ih staviti u rernu na najmanju temperaturu tako će biti hrskaviji i ukusniji.

 

Evo koliko vremena je potrebno da orašasti plodovi i semenke budu potopljene:


Lekovita ledena kocka od limuna, đumbira i meda

 

1. Bademi 12 sati

2. Orasi 8 sati

3. Lešnik 8 sati

4. seme bundeve 7 sati

5. Laneno seme 6 sati

 

Ako je potrebno više sati da plodovi budu potopljeni, preporuka je da se voda menja na 8 sati.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker