Počela je sezona jagoda. Crvenih, slatkih, sočnih. I nisu samo raj za čulo ukusa već i pravi izvor vitamina, minerala i lekovitih sastojaka.
Jagode sadrže velike količine gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C.jedno su i idealna užina.
U ovom malom bobičastom voću mnogo je antoksidanata koji usporavaju starenje ćelija.
Jagoda spada u kategoriju voća s minimalno kalorija. Sto grama, recimo, baštenskih jagoda sadrži samo 36 kalorija – kaže Milka Raičević, nutricionista, i otkriva šest razloga zašto u sezoni svakodnevno treba da jedemo jagode.
Riznica antioksidanata
Jagode su prava mala riznica antioksidanata. Četvrte su po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom ovih molekula koji štite telo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i sprečavaju mnoge bolesti.
Izvor vitamina C
Odličan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežnu žlezdu, poznatu i kao žlezda stresa, a ona zahteva veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.
Dobre za dijabetičare
Istraživanja su pokazala da jagode pomažu pri regulisanju šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji bolesti krvi. Nivo šećera u krvi povezan je s gojaznošću, promenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.
Purple Majesty: Razlog ZAŠTO treba da jedemo ovu specijalnu sortu krompira
Imaju antiupalno dejstvo
Jagode imaju antiupalno dejstvo i ublažavaju bol. Naučno je dokazano da smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta nedeljno kako biste smanjili rizik od upala, a zbog njihovog divnog ukusa verujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.
Nastavak na sledećoj strani...
Normalizuju krvni pritisak
U jednoj porciji jagoda nalazi se 134 mg kalijuma, koji reguliše krvni pritisak i deluje kao zaštita od negativnog učinka natrijuma. Jagode pripadaju grupi najzdravije hrane za srce. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), koji uzrokuje začepljenje arterija.
Pune su antikancerogenih materija
Njihovi flavonoidi se bore s malignim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože, pa se preporučuju kao pomoćno sredstvo kod onkoloških bolesti. Najbolje je da skuvate čaj od peteljki baštenskih jagoda. Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki prelijte čašom ključale vode. Neka čaj ostane poklopljen 20 minuta.
Pijte ovaj prijatan i vrlo lekovit napitak tri puta dnevno
Potrebno je
* 1 šoljica jagoda
* 1 banana
* pola šoljice niskomasnog jogurta ili mleka
* nekoliko kockica leda
* prstohvat cimeta
Priprema
Jagode operite, iseckajte i zajedno s bananom, mlekom, ledom i cimetom ubacite u blender i umutite. Šejk odmah poslužite.