ne zalećite se

Nema dokaza da kafa sa žirom ne leči štitnu žlezdu

0

Recept za kafu od mlevenog žira veoma je popularan kao sredstvo za lečenje štitne žlezde, ali nema dokaza da on zaista tako deluje

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sve češće se mogu pronaći recepti za napitke iz domaće radinosti koji navodno pomažu da se reše i najteži zdravstveni problemi, ali s njima treba biti veoma oprezan jer su često medicinski neutemeljeni.


Jedan od onih koji su vrlo popularni u poslednje vreme na portalima i društvenim mrežama je napitak od žira, za koji se tvrdi da leči štitnu žlezdu.


Međutim, iako je žir zaista bogat omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima, kao i brojnim mineralima, još uvek nijedna studija nije pokazala da on zaista deluje lekovito na štitnu žlezdu. Nijedno naučno istraživanje nije ukazalo na to da bi žir smeo da se koristi kao lek, da on može na bilo koji način da se odrazi na rad ove žlezde, niti da ima bilo kakav pozitivan efekat jer, prosto, nije ni istraživana veza između konzumiranju žira i štitne žlezde.


Zbog toga ni slučajno ne koristite takav "narodni lek" bez konsultacije sa svojim lekarom i kao zamenu za terapiju koju propisuje specijalista.

( novi.ba )
makonda-tracker