Matovilac (Valerianella locusta) salata je koja ima sočne zelene listove, orašast ukus, ali i puno važnih sastojaka za ljudsko zdravlje.
U 100 grama ove salate ima samo 26 kalorija, oko 3 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.
Supersalata od cvekle koja će poboljšati vaše celokupno zdravlje
Bogat je izvor folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vitamina A, C i B, Omega-3 masnih kiselina.
Matovilac je odličan izvor vitamina B6, jednako ili bolje od paprike, pšeničnih klica i banane. Vitamin B6 ima važnu ulogu u pravilnom radu metabolizma.
Matovilac je bogat vitaminom C - 100 grama sadrži 64 odsto dnevne potrebe za tim nutrijentom. Takođe, ova biljka je odličan antioksidans, čuva dobar vid jer sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate.
Najpopularniji je kao salata, ali se može pripremati kao i sve drugo povrće.
Na sledećoj strani otkrijte dva sjajna recepta u kojima se matovilac koristi.
Smuti s matovilcem
Sastojci:
- 3 šake matovilca
- 4 supene kašike indijskih oraščića
- 400 ml mineralne vode
- sok 1 limete
- 4 supene kašike mekinja
- 1 supena kašika smeđeg šećera
Tajni dodatak za NAJBOLJU krompir salatu IKADA
Priprema
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Popijte odmah.
Bečka krompir salata
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 glavica luka
- 10 supenih kašika jabukovog sirćeta
- pola litre čorbe od povrća
- senf
- 10 supenih kašika ulja
- so i biber
- prstohvat smeđeg šećera
- 300 g matovilca
Priprema
Skuvajte krompir. Kada se ohladi, isecite ga na kriške i pomešajte s marinadom koju ste napravili od čorbei ostalih sastojaka iz recepta. Ostavite par sati u frižideru i zatim poslužite.