zdravlje porodice

Najčešća dilema u vreme Uskrsa: Sme li jaje da se jede i kad žumance pozeleni?

0
Neretko se na žumancima pojavljuu zelenkaste tačkice, zbog čega mnoge domaćice nisu sigurne treba li da ih bace.
foto: Video screenshot
foto: Video screenshot

Oko žumanceta tvrdo kuvanog jajeta ponekad se vidi nekakva zelena skrama. To je sulfid gvožđa i nastaje hemijskom reakcijom između gvožđa u žumancetu i vodonik-sulfida u belancetu. Zato se i nalazi baš na mestu gde se oni spajaju.

 

Nikako je ne bacajte i ne ostavljajte u crkvi: Evo šta treba da uradite s prošlogodišnjom čuvarkućom

 

Gvožđe se vezuje za jednu belančevinu iz žumanceta, fosvitin. Molekule belančevina čine dugački nizovi aminokiseline, a one u svežem, nekuvanom jajetu, dobijaju posebne oblike, u skladu sa ulogom koju imaju (da omoguće razvoj pileta).

 

Ako se jaje skuva, te belančevine se donekle izduže, i zato se gvožđe odvaja od fosvitina.

 

I vodonik-sulfid nalazi se u belančevinama koje se tokom kuvanja otvaraju, do te mere da može da se oseti njihov miris.

 

Zašto se zelena boja ne pojavljuje na svim jajima? Zato što se gvožđe i vodonik-sulfid oslobađaju samo ako se jaje kuva duže nego što je potrebno.

 

Samo za ekstremno radoznale: Šta ako otvorite godinama staro uskršnje jaje? (VIDEO)

 

Ukoliko primetite da je žumance postalo zelenkaste boje, ne brinite jer to ne škodi zdravlju, a naročito u tako malim količinama.

 

makonda-tracker