Zbog svoje visoke prehrambene i biološke vrednosti mleko je rangirano među važne namirnice u uravnoteženoj prehrani. To je prirodni izvor visoko vrednih belančevina i dobro iskoristivog kalcijuma.
A zašto naše telo treba te hranljive tvari? Proteini su važni za razvoj, rast i obnavljanje stanica i tkiva. Mlečni proteini sadrže sve vitalne aminokiseline koje naše telo mora dobiti iz hrane.
Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Za prevenciju osteoporoze u starijoj dobi vrlo je važno da učvrstimo jake kosti u ranoj dobi. Vitamin D u mleku ubrzava apsorpciju kalcijuma, pa naše telo kalcijum iz mleka može dobro iskoristiti.
Mleko također sadrži i druge prirodne i korisne hranjive tvari koje su prisutne u idealnoj kombinaciji. Fermentirani mlečni proizvodi, kao što su razni jogurti i kefir, blagotvorno deluju na probavu i pomažu u održavanju zdrave crevne mikroflore, izvrsnog su ukusa i primerni za uživanje kod svih uzrasta. Doručak, ručak, ukusan desert nakon ručka ili lagana večera - izbor je raznolik, hranjiv i ukusan.
Uživajte u mlečnim proizvodima! Prijatno!