GASTRO

Breskva kao lek

0
Ova veoma raširena voćka, koja se još zove i persijska šljiva, vodi poreklo iz Kine, a pored toga što je veoma ukusna, ona sadrži i veliki broj korisnih sastojaka koji blagotvorno utiču na opšte zdravstveno stanje
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Plod breskve bogat je vitaminima C i B2, keroteninom i kalijumom. Ne treba zaboraviti da može poslužiti i kao prirodni lek za mnoge bolesti. Najbolje je da se koristi sveža, ali i sokovi i kompoti pripremljeni od ovog voća zadržavaju dosta hranljivih i lekovitih sastojaka. Naučna istraživanja pokazuju da breskva može povećati plodnost kod muškaraca, smanjiti krvni pritisak, sprečiti nastanak i dalje napredovanje raka. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože, kao i mladalačkog izgleda. Breskva se naročito preporučuje deci u razvoju jer je vitamin B2 odgovoran za pravilan rast i razvoj. Osim toga, ona pospešuju varenje teške i masne hrane jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavljaju mučninu i povraćanje. Breskva sadrži dosta tečnosti, šećera i drugih hranljivih materija pa je tokom leta pravi melem za okrepljenje organizma i stoga je obavezno treba jesti dok traje sezona. Naučne i epidemiološke studije već godinama pokazuju kako pojačana konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i hroničnih bolesti. U tim istraživanjima korišćeni su izvesni mehanizmi koji su pomogli da se objasni koja je uloga voća i povrća u zaštiti organizma, kao i uloga antioksidansa koji su u njima prisutni u velikoj količini.

 

Nova super hrana: Ljubičasti hleb? (FOTO)

 

Vlakna

 

Breskva i nektarina sadrže mnogo prehrambenih vlakana. Jedna porcija breskve ili nektarine, koja odgovara srednjoj veličini voća, pokriva od pet do devet odsto svakodnevnih unosa vlakana preporučenih za odrasle muškarce i žene. Ti unosi znatno su smanjeni ako se ne konzumira i koža voća, jer upravo taj deo sadrži velike količine vlakana, koja sprečavaju konstipaciju i smanjuju rizik od dobijanja raka debelog creva.


DIJETETSKA DEJSTVA

 

Plod breskve ima nisku energetske vrednosti od samo 43 kcal na 100 g. Sadrži 87 odsto vode, 11 procenata ugljenih hidrata i vrlo male količine belančevina i masti. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C, a od minerala najviše kalijuma, fosfora i magnezijuma. Breskve i nektarine osvežavaju naš organizam jer sadrže od 87 do 90 odsto vode. Upravo zbog toga ubrajamo ih u niskokalorično voće idealno za dijetu. Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam i olakšavaju probavu.

 

Kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu? Ova 3 trika su sve što vam je potrebno

 

BRESKVA TORTA

 

foto: Shutterstock

SASTOJCI: 190 g maslaca, narendana kora pomorandže, šolja šećera,
3 jaja, 100 g rastopljene bele čokolade, 2 šolje brašna, 1 kesica praška za pecivo, 3/4 šolje vode, 3 dl slatke pavlake, 1/4 šolje šećera u prahu,
1/2 šolje mlevenog pečenog lešnika. ZA FIL: 2 velike sitno iseckane breskve, 2 kašike voćnog likera, 5 dl slatke pavlake, šolja šećera u prahu

 

PRIPREMA: Podmazati kalup za okruglu tortu. Umutiti maslac, koru pomorandže i šećer. Dodati 1 po 1 jaje i ohlađenu čokoladu, zatim brašno i vodu, potom usuti u kalup i peći na 180 stepeni i peći sat i po. Ostaviti da se prohladi 5 minuta, zatim izručiti na podmetač i ostaviti da se ohladi, a potom preseći horizontalno na tri lista. Umutiti pavlaku za fil sa šećerom, dodati liker i iseckane breskve. Time premazati tortu i ukrasiti je lešnicima.

 

Bićete zdraviji, lepši i srećniji: Zamenite beli šećer ovim prirodnim zaslađivačima već danas


Maraja Keri

 

foto: Profimedia

 

Poznata američka pevačica Maraja Keri bresku koristi u svakodnevnoj ishrani. Tvrdi da joj veoma prijaju šejkovi od ovog voća, a dodaje i da je često koristi kada je na režimu ishrane kojom pokušava da izgubi višak kilograma.
 

makonda-tracker