icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

KORISNI SAVETI

Viktorijanska dijeta je in: Saznajte tajnu vitkosti i vitalnosti ljudi iz 19. veka

Osnova ove dijete se krije u načinu ishrane koji su ljudi praktikovali u 19. veku. Najbolje od svega? Ljudi su u tom razdoblju jeli i do 5.000 kalorija u danu, dakle dani gladovanja sa ovom dijetom su prošlost.
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
- Vremensko razdoblje između 1850. i 1872. u svetu nutricionizma poznato je kao zlatno doba - kaže dr Džudit Roubotam. Ljudska populacija u tom dobu bila je mnogo zdravija i vitalnija od ljudi danas. Devizu da je kvalitet bitniji od kvantiteta potvrđuje i ova dijeta.
 
Doktorka Roubontam ističe da je ishrana toga doba bila bazirana isključivo na voću i povrću. Na trpezama je posebno bilo zastupljeno voće, pa su ljudi u Viktorijanskoj eri jeli i do deset porcija svežeg voća i povrća u toku dana.

- Luk, cvekla i jabuke su bili na njihovom svakodnevnom meniju. Naravno jeli su i ostatke mesa od kostiju. Kosti su kuvali i time dobijali sve hranljive materije. Trešnje su u to vreme bile jedno od jeftinijeg voća i samim tim su bile dostupne i siromašnim slojevima društva. Riba je takođe bila nezaobilazna, pogotovo skuša i haringa - ističe doktorka Džudit.
 
Bitno je napomenuti da su ljudi u to vreme jeli i dosta hleba, koji je pravljen sa kvascem. Ova vrsta hleba pozitivno utiče na imunološki sistem, i samim tim činjenica da su ljudi tada bili mnogo zdraviji od nas danas, ne treba da nas iznenađuje.