PRIRODA

Za šta se sve koristi beli luk?

0

S obzirom na to da je u pitanju namirnica koja se rado koristi u svakom srpskom domaćinstvu, red je da saznate nešto više o mnogobrojnim svojstvima belog luka..

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Akne

Jedna od prednosti belog luka svakako je njegovo fantastično dejstvo na kožu. Verovali ili ne, sok od belog luka leči akne i bubuljice. Dovoljno je zgnječiti dva češnja i smesu staviti na mesto upale, a rezultati će biti vidljivi već posle nekoliko minuta kada otok oko bubuljica splasne. Takođe, možete tri-četiri puta dnevno prati kožu lica uvarkom od stolisnika, nane ili matičnjaka, zatim bubuljice protrljati čenom belog luka, pa premazati svežim sokom krastavca ili limuna.

Herpes

Virusna infekcija na usnama, koži ili genitalijama, dobro poznata kao herpes simplex, vrlo je neprijatna pojava, ali izlečiva ukoliko na nju stavite režanj belog luka i držite direktno na bolnom mestu oko deset minuta. Za efikasne rezultate postupak ponovite pet puta u toku dana.

 


Povišen pritisak

Narodni lek za visok krvni pritisak i to veoma efikasan, čije je dejstvo naučno potvrđeno, je beli luk. On je kao lek dosta korišćen ne samo kod nas, već i u kineskoj narodnoj medicini. Nedavno je u Nemačkoj ispitivano njegovo dejstvo i ustanovljeno je da znatno snižava dijastolni (donji) krvni pritisak kod obolelih sa srednje teškom hipertenzijom.

10 neverovatnih upotreba belog luka

Taj efekat se postiže sa nekoliko čenova dnevno. Efekat belog luka je tokom ispitivanja postajao sve veći, što govori o njegovom kumulativnom dejstvu. Beli luk je na sniženje krvnog pritiska delovao najviše svojom sposobnošću da opusti glatke mišiće krvnih sudova i tako ih proširi. To dejstvo je posledica velikog sadržaja adenozina, koga ima i u crnom luku. I sirov i kuvan beli luk snižavaju pritisak, ali je svež efikasniji.

Upala uha

Beli luk pomaže i pri lečenju upale ušiju, a recept jer brz i jednostavan. U kašiku vrućeg maslinovog ulja stavite zgnječeni čen belog luka i pustite da odstoji sat vremena. Nekoliko kapi nakapajte u uho i isto ponovite dva puta dnevno.

Sirup za kašalj

Beli luk deluje poput antibiotika pa može pomoći i u borbi protiv upornog kašlja. Sitno naseckana dva režnja belog luka stavite u decilitar vruće vode, ostavite da odstoji nekoliko minuta i potom pijte poput čaja.

Čudotvorni napitak od belog luka

Za negu kože

Alicin, jedinjenje u belom luku potpomaže omekšavanje kože lica i čini je glatkom. Dodajte malo zgnječenog belog luka u svoju masku za lice, zadržite je nekoliko minuta duže od predviđenog, a zatim isperite mlakom vodom. Čisti ten i svež izgled rezultati su ovog lakog postupka.

makonda-tracker