Jagoda - vesnik proleća bogat vitaminima

0
Zahvaljujući velikom sadržaju kalijuma, a malom natrijuma, ovo voće ima diuretska svojstva i utiče na smanjenje krvnog pritiska, a zahvaljujući tome kao i činjenici da čisti krvne sudove od masnoće, poboljšava prokrvljenost srca čineći ga zdravijim i jačim
Foto: Shutterstock, Profimedia
Foto: Shutterstock, Profimedia

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. U plodu se nalazi 60 odsto vode, do 12 odsto šećera, a vitamina C od 24 do 97 odsto. Kao lek, preporučuje se protiv opstipacije i lenjih creva, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Zahvaljujući svojim ostalim sastojcima - manganu, vlaknima, magnezijumu, vitaminima B5, B6, K, jagode su delotvorne u zaštiti od degeneracije mišićnog tkiva, artritisa, kao i za očuvanje opšteg zdravlja. Bogate su vodom (90%), siromašne šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih vrsta voća, sadrži samo 35 Kcal na 100 g, a može ući u program svake dijete za mršavljenje. Posebno su važne jer obiluju vitaminima koji stimulišu naš imuno-sastav. Količina vitamina C u porciji od 150 g, koliko obično pojedemo, zadovoljiće potrebnu dnevnu dozu koja iznosi oko 80 mg za odraslu osobu.

ŠUMSKE JAGODE


Šumske jagode samo su jedna od 400 do sada poznatih vrsta ovog voća u svetu. Svaka od njih ima svoje lekovite moći, ali narodna medicina preporučuje šumske jagode. Iako su plodovi znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Mogu se brati od maja do avgusta. Samo jedna šaka ovog šumskog voća zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C. Pored toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan...
Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih konzumirati i dijabetičari. Za prolećno čišćenje organizma kao i protiv peska u bubrezima i žučnoj kesi poželjno je da se svakoga dana u periodu od 30 do 45 dana pojede po 1 kilogram šumskih jagoda.

ANTIOKSIDANT


Zahvaljujući velikoj količini vitamina C, jagode čiste krvne sudove od naslaga masnoće. One sprečavaju oksidaciju lošeg holesterola (LDL holesterola) u oblik koji štetno deluje na krvne sudove, a istovremeno dovode do porasta dobrog holesterola (HDL holesterola). Redovno konzumiranje smanjuje količinu slobodnih radikala koji LDL holesterol čini toksičnim i opasnim.


Poznata glumica Nikol Kidman obožava jagode i kada god je u prilici pije šejkove od ovog voća. Ipak, isključiva je i zbog toga jagode nikada ne konzumira ako nisu u sezoni, pa tako tokom proleća se trudi da unosi dovoljne količine vitamina.

 

RECEPT: Čizkejk sa jagodom

Sastojci:
500 g jagoda
220 g čokoladnog kornfleksa
150 g soka od jabuke
200 g čokolade
500 g sitnog sira
250 g jogurta
3 kesice želatina
125 g šećera

Priprema:
U činiji natopite kornfleks sa sokom od jabuke, ostavite da upije tečnost, a potom ga rasporedite po kalupu. Želatin rastopite sa malo vode, sipajte u šerpicu, zagrejte ga 2-3 minuta i ostavite da odstoji. Sjedinite sitan sir, šećer i jogurt, a zatim dodajte pripremljeni želatin, promešajte i rasporedite preko kore od kornfleksa. Čokoladu rastopite, prohladite i prelijte čizkejk. Ukrasite celim jagodama i držite u frižideru do služenja. Možete koristiti i drugo sezonsko voće.

makonda-tracker