Endivija – gorak ukus zdravlja

0
Mnogo više od samo zelenog lišća, endivija je povrće koje svojim izuzetnim nutritivnim vrednostima i specifičnim ukusom predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje ove namirnice

Endivija se smatra vrstom zelene salate, ali verovatno bi bilo ispravnije smatrati je cikorijom. Poreklo im je isto - divlja samonikla cikorija koja i danas raste na obalama Sredozemlja, a potiče iz Indije. Poznavali su je još stari Egipćani, Rimljani i Grci koji su je veoma cenili i pridavali joj lekovita svojstva. Ovo povrće pomalo gorkog ukusa kod nas nije preterano poznato. Iako može zameniti salatu glavaticu, njena primena ima znatno šira svojstva. U nekim evropskim državama endiviji se poklanja mnogo više pažnje, pa se tako razlikuju dva tipa: tamnolisna sa nazubljenim listovima i bataviljski tip, sa širokim i ravnim lišćem.

NUTRITIVNA SVOJSTVA

Zeleno lišće endivije jestivo je samo dok je mlado, zato što je tada znatno bogatije mineralnim sastojcima i vitaminima. U listovima jedne glavice nalazi se oko 17 miligrama vitamina C, a sadrži i beta karoten. Po mineralnom i vitaminskom sastavu, siromašnija je od salate glavatice, posebno kada se upoređuju unutrašnji svetliji listovi. Međutim, energetska vrednost endivije znatno je veća od salate jer je bogatija proteinima, šećerom i polisaharidima. Mlečni sok ovog povrća sadrži gorke materije koje su veoma korisne i potrebne organizmu jer podstiču izlučivanje mokraće.

LEKOVITA SVOJSTVA


Endivija neutrališe oksidaciju holesterola, a samim tim blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Beta karoten sprečava nedostatak vitamina A u našem organizmu, ali i predstavlja snažan antioksidant, pa zbog toga pospešuje delovanje kompletnog imunog sistema. Takođe, naučno je dokazano da ona pozitivno utiče i na zdravlje ženskog reproduktivnog sistema. Bogata je i ostalim vlaknima važnim za probavu, naročito glikozidima. Dijetalna vlakna vezuju so u debelom crevu i na taj način izbacuju ih iz organizma, što umnogome olakšava rad srca. Za ponovnu proizvodnju žučnih soli potreban je holesterol, čime se smanjuje njegova koncentracija u krvi i umanjuje rizik od njegovog štetnog delovanja. Osim toga, endivija normalizuje varenje i revitalizuje crevnu floru posle upotrebe antibiotika.

POGODNA ZA DIJABETIČARE


Zbog visokog sadržaja inulina, endivija reguliše nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi, zbog čega je više nego značajna u ishrani ljudi koji se suočavaju sa dijabetesom. Vitamin A važan je za rast i razvoj kostiju, kao i za zdravlje očiju i kože. Inače, ovo povrće je i dobar izvor dijetetskih vlakana koja čuvaju zdravlje srca i pomažu bržem mršavljenju.

KIRA NAJTLI



Mlada glumica Kira Najtli poreklom je iz Velike Britanije, zemlje u kojoj je endivija izuzetno uzgajano i cenjeno povrće, a u skladu s tim i česta namirnica na njenom meniju. Kada se pripremala za ostvarenje Pirati sa Kariba, šarmantna glumica morala je da odvoji mnogo vremena za trening, ali i da posveti pažnju ishrani. Kako je objasnila u jednom intervjuu, da bi imala savršenu figuru za potrebe filma,  konzumirala je dosta sveže hrane, najčešće zeleno lisnato povrće.

 

Piše: Vladimir Petković

 

RECEPT

Endivija sa sirom i susamom



VREME PRIPREME: 15 min // CENA: 260 din // BROJ OSOBA: 2

SASTOJCI:

-    200 gr očišćene endivije
-    150 gr feta sira
-    200 gr sveže crvene paprike
-    2 kašike pečenog susama
-    50 gr oraha
-    malo maslinovog ulja
-    malo vinskog sirćeta

PRIPREMA:
Izrežite salatu na rezanca, a sir i papriku na kockice. Iseckajte orahe i stavite sastojke u činiju. Sve prelijte sa sirćetom, uljem i na kraju pospite susamom.

makonda-tracker