Rotkvica - crveno bogatstvo vitamina

0
Osim što svojim slatkastim i pomalo ljutkastim ukusom osvežava, zbog svoje bogate nutritivne vrednosti ovo povrće je od izuzetnog značaja za zdravlje

Domaća crvena rotkvica čest je gost na našoj trpezi, a zapravo je vrlo drevna i cenjena kultura koja se uzgaja više od 3000 godina. U doba Rimljana, radnici su dobijali rotkvice kao vid nadoknade, dok su egipatskim robovima one bile svakodnevni obrok. Inače, spada u vrstu korenastog povrća koje se najčešće konzumira sveže, u salati, i sadrži izrazito nisku kalorijsku vrednost. U 100 grama ima samo 15 kalorija, a čak 25 miligrama vitamina C, zatim vitamine B grupe i provitamin  A. Takođe obiluje kalcijumom, kalijumom, gvožđem, fosforom i natrijumom.

 

SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Zahvaljujući visokom  nivou kalijuma i sastojcima koji povećavaju nivo azot oksida u krvi, divlje ali i kultivisane rotkvice imaju efekat snižavanja krvnog pritiska jer dolazi do širenja krvnih sudova. Bilo bi poželjno pojesti oko pet rotkvica na dan ili koristiti prah suvog lišća rotkvica.

 

PROBLEMI SA KOŽOM

Mnoge od hranljivih materija pronađenih u rotkvici, poput vitamina B, fosfora, cinka i vitamina C, pomažu da koža ostane zdrava i blistava. Zbog visokog sadržaja vode ovo povrće čini da epiderm ostane hidriran i elastičan, a njegova dezinfekciona svojstva neutrališu osip, pukotine i suvoću. Kada se samelje, rotkvica može poslužiti kao sredstvo za čišćenje lica, ali se koristi i kao prirodna maska.

 

LEČE HEMOROIDE

Ovo povrće bogato je materijama koje olakšavaju probavu, zadržavaju vodu, leče zatvor i na taj način pružaju olakšanje obolelima od hemoroida. Budući da ove crvene loptice imaju veliku moć detoksikacije, lekoviti sastojci koje sadrže pomažu kod bržeg zaceljivanja creva. Prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sistem i na taj način dovode organizam u ravnotežu.

 

POGODNE ZA DIJETU

Rotkvice mogu lako popuniti zapreminu želuca i ukloniti simptome gladi, a sve to bez mnogo kalorija. Sadrže mali nivo teško svarljivih ugljenih hidrata, dok obiluju sastojcima bogatim vodom. Zbog toga su savršen izbor za osobe koje žele da izgube višak kilograma.

Pre početka snimanja filma Jadnici, glumica En Hatavej podvrgla se striktnoj dijeti i smanjila unos kalorija na 500 jedinica dnevno. Iako je oduvek bila sitne građe, za ovo filmsko ostvarenje morala je da izgubi dodatne kilograme.

- Deset meseci odlazila sam u teretanu svakog dana, ali nisam uspela da dobijem pravi efekat i zbog toga sam morala da se podvrgnem dijeti. Konzumiranje humusa i rotkvica uticali su na gubitak kilograma, a ujedno su bili i odlična detoksikacija – rekla je mlada glumica koja je uz pomoć nutricioniste uspela da pronađe zdravo rešenje za gubitak kilograma.

 

RECEPT - SIRUP ZA ISKAŠLJAVANJE

 

VREME PRIPREME: 24 h i 10 min// CENA: 490 din// BROJ OSOBA: 2

 

SASTOJCI:

 -        900 grama rotkvica

-        250 grama meda

-        sok od dva limuna

 

PRIPREMA: Naseckane rotkvice pomešajte sa medom i sokom limuna. Stavite ih u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 časa na hladnom mestu. Procedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno pre obroka.

 

Vladimir Petković

makonda-tracker