Keleraba - snažan antioksidans

0
Izuzetno bogato askorbinskom kiselinom, ovo povrće spada među najjače prirodne antioksidante koji potpomažu izbacivanje štetnih radikala iz organizma i jačaju imunitet

Keleraba, kojoj je pradomovina priobalni pojas severne Evrope, korisno je povrće, osvežavajućeg ukusa i pomalo neobičnog izgleda. Sam plod oblikom podseća na jabuku iz koje rastu lisnate peteljke. Mlad plod ove biljke veoma je sočan i ukusan, pa se može jesti u sirovom obliku, dok se stariji najčešće dinsta, kuva ili peče. Korisno je znati da su mlado lišće i stabljika takođe jestivi, ali i veoma hranljivi zbog količine vitamina i minerala koje sadrže.

NUTRITIVNO BOGATSTVO

Keleraba je izrazito bogata vitaminima i dijetnim vlaknima, a sadrži samo 27 kalorija na 100 g. U svežem obliku savršen je izvor vitamina C, obezbeđuje 62 mg na 100 g. Vitamin C (askorbinska kiselina) je rastvorljiv u vodi i moćan je antioksidant. On pomaže za održavanje zdravog vezivnog tkiva, zuba i desni. Njegova antioksidantna svojstva štite organizam od bolesti, čak i od karcinoma, a pomažu izbacivanje štetnih slobodnih radikala. Kao i drugi članovi porodice kupusa i keleraba sadrži fitohemikalije povoljne za zdravlje ljudi, kao što su sulforafan i indol - 3 - karbinol koji štite od raka prostate i debelog creva. Ovo povrće sadrži značajne količine vitamina B kompleksa. Ovi vitamini ponašaju se kao kofaktori enzima u različitim metabolizmima unutar organizma. Keleraba sadrži puno minerala, bakra, kalcijuma, kalijuma, mangana, gvožđa i fosfora, dok lišće kelerabe obiluje karotenom, vitaminima A, K, mineralima i vitaminima B grupe.

PRIRODAN LEK

Keleraba jača imuni sistem i pogodna je za lečenje mnogih bolesti. Deluje blagotvorno na srce i krvne sudove, snižava holesterol (ukupan i LDL) i visok krvni pritisak, štiti od karcinoma debelog creva i kamena u bubregu. Poželjna je u ishrani dijabetičara jer normalizuje nivo šećera u krvi. Zahvaljujući velikoj količini biljnih vlakana, keleraba je idealna za svaku dijetu. Povoljno utiče na varenje, ublažava otoke i koristi se kao lek protiv anemije. Konzumiranje ovog povrća takođe se preporučuje rekonvalescentima. Sto grama mlade, presne kelerabe zadovoljava čak 30 odsto dnevnih potreba za gvožđem. Budući da je bogata kalcijumom, čuva zdravlje kostiju i zuba. Pomaže u slučaju kandidijaze, virusnih infekcija i opstipacije.

Američka glumica i model Megan Foks imala je i više nego zapaženu ulogu u filmu Transformersi, a njena izvajana figura i dan-danas krasi brojne naslovne strane svetskih magazina. Međutim, kako priznaje, nije bilo lako postići vitku liniju, pogotovo što se u pubertetu suočavala sa viškom kilograma. Njen ključ za uspeh jeste kardio trening i konzumacija dosta sveže, neprerađene hrane. Kada je na posebnom režimu ishrane, lepa glumica voli da pije svež sok od kelerabe i šargarepe kako bi se osvežila i opskrbila svoje telo hranljivim materijama.

 

Piše: Vladimir Petković

 

RECEPT

 

Krompir sa kelerabom i sirom

VREME PRIPREME: 45min // BROJ OSOBA: 4 // CENA: 720 din

 

  • 500 g krompira
  • 750 g kelerabe
  • 2 praziluka
  • so, biber
  • rendani muskatno oraščić
  • aleva paprika
  • 200 g ovčjeg sira
  • 1 čen belog luka
  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 ml mleka
  • 3 jajeta
  • 2 kašike maslaca
  • grančica ruzmarina

 

Priprema:

Iseći na komade kelerabu, krompir i praziluk. Bariti krompire i kelerabu 5 minuta i pred kraj dodati praziluk. Procediti, posoliti, pobiberiti, začiniti muskatnim oraščićem i alevom paprikom. Zagrejati rernu na 180°C. Iseckati sir i umešati. Preseći čen belog luka i natrljati pleh. Sipati povrće i sir. Razmutiti pavlaku, mleko, jaja, so, biber, muskatni oraščić i alevu papriku, pa preliti jelo. Iseckati maslac na komadiće i posuti preko jela. Peći oko 25 minuta. Ukrasiti ruzmarinom i poslužiti toplo.

 

Pirinač sa kelerabom

VREME PRIPREME: 20 min // CENA: 180 din // BROJ OSOBA: 2

 

  • 1 šolja pirinča,
  • 1 glavica luka,
  • 1 srednja keleraba,
  • 3 kašike ulja,
  • kašičica soli,
  • kašičica mirođije,
  • pola kašičice bibera

 

 

PRIPREMA: Obarite pirinač u vodi (1 šolja pirinča  - 3 šolje vode). Na ulju propržite iseckan luk i kelerabu isečenu na štapiće desetak minuta. Dodajte obaren pirinač i začine, sve promešajte i ukrasite mirođijom po želji.

 

makonda-tracker