Orah: Čistač krvi i čuvar srca

0
Ne samo da je ovo koštunjavo voće ukusno, već ima i široku lepezu zdravstvenih pogodnosti od kojih su najbitnije one da štiti srce, jača imunitet i čuva zdravlje kostiju
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Grci su orah nazivali Jupiterovim plodom jer su smatrali da je pogodan i za same bogove. Od drevnih vremena on se zbog svog oblika koji nalikuje ljudskom mozgu povezuju sa intelektualnošću. Jezgrasto voće dobro je za zdravlje, ali u poređenju sa drugim orašastim plodovima, orah sadrži dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha, a dve najpoznatije jesu persijski koji potiče iz Azije i sa Dalekog istoka i crni rodom iz Severne Amerike. 

 

ZDRAVSTVENI BENEFITI

Orasi su dobar izvor A, C, E i kompleksa vitamina B, a naročito su bogati mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, selena i bakra. Većinski sastav oraha čine masti, ali radi se o onim nezasićenim koje su zdrave za naš organizam. Mineral selen čini ovo voće jakim antioksidantom, podiže imunitet, ali doprinosi i boljem raspoloženju. Takođe sadrži i melatonin, supstancu koja je zaslužna sa opuštanje organizma i regulisanje sna. Stare civilizacije smatrale su ga jakim afrodizijskom i preporučivali su ga i muškarcima i ženama da pospeše plodnost.

 

POBOLJŠAVA RAD MOZGA

Bogatstvo omega 3 masnim kiselinama čini orah izvrsnom hranom za mozak. Manjak ovih kiselina u našem organizmu može negativno da utiče na pravilno funkcionisanje mozga. Studija na Furdu univerzitetu otkrila je da deca sa nedovoljnim unosom ovih esencijalnih kiselina imaju problem u ponašanju i učenju.

 

ŠTITI SRCE I KRVNE SUDOVE

Mnoge studije istraživale su vezu između konzumiranja oraha i zdravlja srca, a većina njih pokazala je da uvršćivanje ovog ploda u redovnu ishranu znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Oni sadrže velike količine alfa-linoleinske kiseline, a to je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linoleinska kiselina štiti od upale i oštećenja krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak. Takođe, važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.

 

NEGUJE KOŽU

Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za negu lica i kao ulje za masažu. Vitamin E pronađen u orahu takođe ima blagotvorno dejstvo na kožu.

 

Američka glumica Anđelina Džoli poznata je u svetu kao sinonim za lepotu. Međutim njen zahtevan raspored ne ostavlja joj mnogo vremena da se posveti ishrani i da u svoj dnevni plan uvrsti dovoljan broj obroka. Kako bi izdržala na iscrpljujućim setovima koji mogu trajati i po nekoliko sati, holivudska lepotica pojede činiju oraha i borovnica da bi sebi obezbedila dovoljno energije i hranljivih materija. Pošto koncentracija mora da joj bude na visokom nivou, orasi su svakako pravi izbor.

 

RECEPT

 

ORASNICE

 

VREME PRIPREME: 80 minuta// BROJ OSOBA: 4// CENA: 700 din.

 

SASTOJCI: 5 belanaca, 250 g šećera, 1 vanilin šećer,

500 g mlevenih oraha, 300 g seckanih oraha, 50 g šećera u prahu

 

PRIPREMA: Grubo naseckajte orahe i promešajte ih sa šećerom. Mikserom izmutite belanca dok ne dobijete gustu smesu, a zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Mutite dok se šećer ne otopi, a zatim belanca kuvajte na pari pa sve mešajte desetak minuta dok smesa ne bude dovoljno gusta. Skinite sa vatre i umešajte mlevene orahe. Masu vadite velikom kašikom, uvaljajte je u grubo naseckane orahe sa šećerom u prahu i oblikujte kiflice. Složite ih u pleh na masni papir i sušite na 130 stepeni oko 40 minuta dok ne dobiju malo boje i postanu tvrde.

Vladimir Petković

makonda-tracker