Veoma je ukusan i nakon jela vas neće mučiti gorušica i težina u želucu.
Sastojci:
6 ravnih kašika gustina
24 kašike vode
3 kašičice senfa
9 kašika ulja
sok od 1/2 limuna
biber
so
Priprema:
6 ravnih kašika gustina dobro izmešati sa 24 kašike vode da se razbije svaka grudvica. Skuvati da se zgusne. Kad se masa prohladi, uz neprekidno mućenje mikserom dodati prvo 3 kašičice senfa. Zatim dodati jednu po jednu 9 kašika ulja. Na kraju sipati sok od 1/2 limuna. Mutiti da sve bude kompaktno. Dodati soli i bibera prema ukusu. Ostaviti da stoji na hladnom, najmanje 1 sat pre služenja ili korišćenja u pripremi drugih posnih jela.
POSNI MAJONEZ OD SOJINOG MLEKA
Sastojci:
200 ml nezaslađenog sojinog mleka
300 ml ulja
kašičica limunovog soka
2 kašičice jabukovog sirćeta
kašičica senfa
soli po ukusu
Priprema:
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće. Zatim sipati limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja. Mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš posni majonez je gotov.
POSNI MAJONEZ OD KROMPIRA
Sastojci:
2 krompira
kašičica senfa
limunov sok
kašika belog vina
200 ml ulja
so
biber po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.