ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

Zdravo: Na ovaj način upotrebljavajte KURKUMU!

0

Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mlevena nekuvana kurkuma ima prodoran, zemljani ukus, a u kuvanim jelima se ta jačina gubi i ostavlja pomalo gorak, biberasti podukus, ali kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava tu zemljanu, gorkasto-ljutkastu jačinu. Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.

 

Kurkuma je jedan od začina čije su aktivne supstance, kurkuminoidi (kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin), od sredine 70-ih godina prošlog veka postale tema mnogih naučnih istraživanja na zapadu. 

 

foto: Shutterstock

Ajurveda je davno prepoznala moć njene podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede je preporučuju u razne svrhe.

 

Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa kurkumom - jogini ga nazivaju “zlatnim mlekom”. U indijskoj kuhinji kurkuma obično ide zajedno sa biberom; jedno skorašnje istraživanje je otkrilo da se kurkuma i njene aktivne supstance loše apsorbuju iz digestivnog trakta, a da to potpomažu piperini, aktivne supstance iz crnog bibera.

 

Nije ni čudo da ajurveda u terapeutske svrhe kurkumu kombinuje sa biberom ili trikatu mešavinom (digestivni stimulant koji se sastoji od đumbira, crnog i dugačkog bibera).

 

 

 

 

 

makonda-tracker