icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

ČUDESNA BILJKA KOJA LEČI MNOGA OBOLJENJA: Na ovaj način upotrebljavajte KURKUMU!

Podeli:

Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mlevena nekuvana kurkuma ima prodoran, zemljani ukus, a u kuvanim jelima se ta jačina gubi i ostavlja pomalo gorak, biberasti podukus, ali kada koristite sveže rendani začin u kuvanju, on zadržava tu zemljanu, gorkasto-ljutkastu jačinu. Vrlo je osetljiv na svetlo, te ga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mestu i to najviše 6 meseci, jer potom gubi svoje sposobnosti. Odličan je izvor gvožđa i mangana, vitamina B6, kalijuma i dijetalnih vlakana.

 

Kurkuma je jedan od začina čije su aktivne supstance, kurkuminoidi (kurkumin, demetoksikurkumin i bisdemetoksikurkumin), od sredine 70-ih godina prošlog veka postale tema mnogih naučnih istraživanja na zapadu. Neki rezultati ukazuju da kurkuma i njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, dok drugi ističu njihov potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alchajmerovu bolest i različite alergije.

 

foto: Shutterstock

Ajurveda je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, pa samim tim i moć njene podrške imunološkom sistemu. Doktori ajurvede je preporučuju kao čistač krvi, tonik za stomak i problematičnu kožu, ali i za probleme sa jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.

 

Jedan od ajurvedskih lekova za prehladu je kuvano, zaslađeno mleko sa kurkumom - jogini ga nazivaju “zlatnim mlekom”. U indijskoj kuhinji kurkuma obično ide zajedno sa biberom; jedno skorašnje istraživanje je otkrilo da se kurkuma i njene aktivne supstance loše apsorbuju iz digestivnog trakta, a da to potpomažu piperini, aktivne supstance iz crnog bibera.

 

Nije ni čudo da ajurveda u terapeutske svrhe kurkumu kombinuje sa biberom ili trikatu mešavinom (digestivni stimulant koji se sastoji od đumbira, crnog i dugačkog bibera).

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...