Mnogo domaćica ovo nije znalo
Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi soliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle, a za luk je svejedno.
Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo soliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo. Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati „gumene“.
Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude krckav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme, što će mu održati svetlu boju.