Sezona je uveliko počela
Rotkvice sadrže dosta dragocenih vitamina i minerala kao što su: vitamin C, grupa B vitamina, beta karoten, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, bakar i fosfor. Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvica može biti deo ishrane ljudi koji imaju dijabetes i otpornost na insulin. Ovo povrće dokazano jača imunitet, podržava rad srca i bubrega.
Snižavaju pritisak
- Rotkvice imaju dijetalna vlakna koja sprečavaju apsorpciju masti i holesterola iz obroka i tako smanjuju njihov nivo u krvi. Zahvaljujući sadržaju kalijuma, one mogu pomoći smanjenju pritiska.
Poboljšava otpornost tela
- Dodavanjem rotkvica doručku dobijamo odličnu dozu vitamina i minerala koji jačaju organizam i povećavaju imunitet.
Čiste organizam od toksina - Fino narendane rotkvice poboljšavaju funkcionisanje jetre detoksikacijom tela, a takođe podstiču izlučivanje žuči. Zahvaljujući tome pomažu u uklanjanju toksina iz gastrointestinalnog trakta i celog tela.
Poboljšavaju varenje
- Rotkvica je odličan dodatak suvom mesu. Podržava varenje masnih jela, sprečava probavne smetnje i zatvor.
Jačaju kosu - Zbog toga što sadrže mnogo sumpora, smanjuju gubitak kose i podstiču njen rast. Takođe sprečavaju prekomernu proizvodnju sebuma, tj. kosa se manje masti.
Sprečavaju anemiju
- Salata od rotkvica idealna je za vegetarijance i trudnice. Sadrži folnu kiselinu i odlikuje se jedinstvenim sastavom gvožda, bakra i mangana. Ove supstance povoljno deluju na hematopoetske procese, sprečavajući anemiju.
Regulišu rad bubrega
- Rotkvice bi takođe trebalo da koriste osobe koje imaju probleme sa bubrezima. Imaju diuretička svojstva, podržavaju rad bubrega i sprečavaju stvaranje kamena.
Podržavaju mršavljenje
- Rotkvice su odličan saveznik u dijetama za mršavljenje: imaju malo kalorija i mnogo vlakana, koja ispunjavaju želudac, pružajući osećaj sitosti. Esencijalna ulja zbog kojih imaju oštar ukus takođe suzbijaju apetit.