ZDRAVLJE

POČINJE SEZONA NAJSOČNIJEG VOĆA: Zbog ovih blagodeti svakog dana treba konzumirati LUBENICU!

0

Vitamini, minelari, antioksidanti...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Lubenica nije "samo voda i šećer", ovo ukusno povrće je vrlo bogato vitaminima C i A, a sadrži i mnoge druge važne nutrijente. Uz to, 100 grama lubenice ima samo 30 kalorija.

 

Najvažnije je da pijete vodu, ali i konzumiranje hrane koja ima veliki procenat vode može da pomogne, a lubenica ima čak 92% vode.

 

To je i jedan od razloga zbog kojih lubenica čini da se relativno brzo zasitite. Odličan odnos udela biljnih vlakana i vode znači da možete da pojedete veću količinu, a da ne unesete previše kalorija.

 

Jedna porcija (150 grama) lubenice ima oko 45 kalorija, ali će zadovoljiti i 21% dnevnih potreba za vitaminom C, 18% dnevnih potreba za vitaminom A, 5% dnevnih potreba za kalijumom, 4% potreba za magnezijumom, a sadrži i vitamine B1, B5 i B6.

 

Bogata je i karotenoidima, uključujući i beta-karoten i likopen, kao i važnu aminokiselinu citrulin.

 

Vitamin C je moćan antioksidant koji sprečava oštećenja ćelija koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, a karotenoidi su biljne komponente koje telo konvertuje u vitamin A.

 

Likopen je važan antioksidant koji je dobar saveznik u prevenciji određenih tipova kancera, pokazala su brojna istraživanja.

 

foto: Shutterstock

Lubenica sadrži mnoge nutrijente koji pozitivno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Likopen, osim što je dobra prevencija za određene tipove malignih oboljenja, snižava i holesterol i krvni pritisak.

 

I drugi nutrijenti (vitamini A, B6 i C, kao i magnezijum i kalijum) pozitivno utiču na zdravlje srca.

 

Ublažava zapaljenske procese u telu i posledice oksidativnog stresa

Zapaljenski procesi u organizmu su jedan od faktora rizika za mnoge hronične bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju likopena i vitamina C, lubenica ima snažna protivupalna svojstva.

 

Likopen pozitivno utiče i na zdravlje mozga, dokazano je da usporava progresiju Alchajmerove bolesti, a važan je i za prevenciju makularne degeneracije oka.

 

Degeneracija makule je bolest središnjeg dela mrežnjače (makule) koje se obično javlja kod starijih osoba, i koje za posledicu ima gubitak vida u središtu vidnog polja.

 

Vitamini A i C su važni za zdravu kosu i kožu. Vitamin C neophodan je telu da stvara kolagen, protein koji kožu čini elastičnom, a kosu snažnom

Vitamin A pomaže u obnavaljanju ćelija, i ako ga ne unosite dovoljno, koža postaje suva i počinje da se peruta.

 

Lubenica sadrži mnogo vode i malu količinu vlakana, bez kojih nema dobrog varenja.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker