Simptomi se mogu manifestovati kroz fizičke tegobe
Vodite računa o ishrani, trudite se da unosite raznovrsne namirnice, spavate koliko treba, vežbate nekoliko puta nedeljno i nikad ne izlazite na sunce bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom koji odgovara vašoj koži.
Pravite dobre izbore u gotovo svakoj sferi svog života, ali možda vam bez obzira na uloženi trud promiče jedna važna stvar zbog koje ste možda izloženi dodatnom riziku od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Ta "sitnica" na koju možda ne obraćate pažnju je - vitamin D.
Namirnice bogate vitaminom D
Goveđa ili teleća džigerica (42 IU u 85 grama), žumance (41 IU po komadu), riba iz konzerve (154 IU u 85 grama tunjevine, 270 IU u 100 grama sardine), šitaki pečurke (40 IU u jednoj šolji), mleko - punomasno, obrano ili delimično obrano (100 IU u 240 mililitara), jogurt (80-100 IU u 180 mililitara), bademovo mleko (100 IU u 240 mililitara), sok od pomorandže (137 IU po čaši), tvrdi sirevi (40 IU po kriški).
Preporučena dnevna doza za zdrave odrasle osobe je do 400 IU.
Vitamin D je rastvorljiv u mastima, prisutan je u masnoj ribi (tuna, losos, sardine), jajima, mleku. Ovaj vitamin se formira u koži pod uticajem sunčevog zračenja. Jetra i bubrezi su zaduženi za "prevođenje" vitamina D iz hrane u aktivan oblik, koji ispoljava dejstvo u organizmu.
Vitamin D se proizvodi u koži pod uticajem ultravioletnih zraka, ali boja kože i ten određuju u kojoj meri će se taj vitamin stvarati. Svetloputim osobama je dovoljno i izlaganje lica i ruku sunčevoj svetlosti 45 minuta nedeljno da se stvore dovoljne količine vitamina D, dok tamnoputima treba i do 3 sata da se ispolji isti efekat.
procenjuje se da više od milijardu ljudi na svetu pati od nedostatka vitamina D.
Najsigurniji način da proverite da li ste i vi među njima je jednostavna analiza koja se radi iz uzorka krvi. Ali, postoje neki simptomi koji ukazuju da vam fali vitamina D koje možete i sami da primetite. Evo pet najčešćih stanja koje izaziva nedostatak ovog vitamina:
Nastavak na sledećoj strani!