Mladi luk je ukusna i zdrava namirnica, ali ima i dobro poznatu neugodnu nuspojavu - loš zadah. Tom problemu možete stati na kraj, a u tome će vam pomoći idućih pet prirodnih "ubica" neugodnog zadaha.
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidansom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj šupljini.
2. Sveže bilje
Hlorofil iz svežeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor biće peršun, nana, mirođija, bosiljak, ruzmarin, timijan, estragon i korijander. Ako vaše jelo već sadrži sveži peršun ili drugo sveže bilje, žvačite ga za trenutno svežiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga sažvakali, produžićete njegovo delovanje u borbi protiv lošeg zadaha.
3. Jabukovo sirće
Šoljici vode dodajte pola kašičice jabukovog sirćeta i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osećaj svežine, već ćete se i rešiti ukusa luka koji je možda ostao na jeziku.
4. Mleko
Masnoća u mleku neutrališe sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mleka deluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mleko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.
5. Začini
Žvakanje celih semenki karanfilića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha.