Omiljeno u kuhinji našeg kraja, meso zbog svojih hranjivih svojstava zauzima važno mesto u piramidi ishrane. U tradiciji našeg naroda neizostavni je deo pripreme omiljenog porodičnog ručka.
Od pre samo mesec dana u velikim supermarketima možemo pronaći domaće pile bogato omega-3 masnim kiselinama.
Nutritivna svojstva i kvalitet unosa omega-3 masnih kiselina poznati su vekovima. Tako α-linoleinska kiselina (ALA), vrsta omega-3 masnih kiselina, doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi.
U razvoju pileta obogaćenog omega-3 masnim kiselinama učestvovao je vrhunski tim stručnjaka. Nosilac projekta je Zdravstvena zadruga Zdravlje, a u projekat su uključeni i stručnjaci sa Fakulteta veterinarske medicine, Medicinskog i Farmaceutskog fakulteteta u Beogradu.
– Ovo je jedinstven primer da se preko adekvatno gajenog pileta dobija meso vrhunskog kvaliteta. Konzumiranjem ovog mesa pored kvalitetnih kalorija unosimo i dovoljno omega-3 masnih kiselina kao da smo jeli plavu ribu ili suplemente koji su neophodni za razvoj, pogotovo mlađe populacije. Ovako obogaćeno meso, pruža kvalitetnu ishranu i odnos povoljnih sastojaka, sadrži α-linoleinsku kiselinu (ALA) i doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi – kaže prof. dr Srđan Popović, specijalista interne medicine, endokrinolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Seme lana poseduje optimalan masno-kiselinski sastav, pa je postao važan deo hrane za životinje. Pored velikog procenta dijetetskih vlakana, sadrži i desetostruko veću količinu nezasićenih masnih kiselina – 32,26% u odnosu na količinu zasićenih masnih kiselina – 3,66%. Prema rečima našeg sagovornika, tako gajeno pile je zdravije jer je dobijeno pametnim ispitivanjem vrednih prirodnih sastojaka.
Domaće omega-3 pile je dostupno u prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go.