uživajte u njenom ukusu

POBEDITE STRAH OD TESTENINE: Evo na koji način možete konzumirati ovu namirnicu bez bojazni od povećanja telesne mase!

0

Donosimo vam savete koji će vam pomoći da zdravo uživate u testenini

foto: profimedia
foto: profimedia

Iako se mnogi mitovi o testenini i generalno namirnicama bogatim ugljenim hidratima već godinama uspešno razbijaju, strah od testenine i gojenja je i dalje duboko ukorenjen među ljudima.

 

Pobornici zdrave ishrane tvrde da testenina zaista nije tako opasna za liniju kako se na prvu loptu čini.

 

- Ljudi se ne opravdano boje testenine, kao i hleba i krompira ili druge hrane koja je izvor ugljenih hidrata, zbog straha od debljanja. Činjenica je da nas niti jedna komponenta ishrane samostalno ne goji, nego nas goji konzumacija preterane količine hrane, odnosno energije koja se ne potroši. Opravdan „strah“ može da predstavi jedino preterana količina testenine, dok manja mera ne može da škodi - kaže nutricionistkinja Zrinka Šmuljić.

 

Kako biste nesmetano mogli da uživate u ovom ukusnom jelu, pokušajte se da se držite ovih saveta i tada testenina zaista neće da predstavlja suparnika vašoj liniji i eventualnom procesu mršavljenja.

 

MALE KOLIČINE

 

Najvažnije je da jedete male količine hrane. Naravno, neka to ne bude svaki dan, nego je najbolje da odredite dane kada ćete da jedete testeninu, u malim količinama. Nutricionisti preporučuju da testenina koju konzumirate ne bude od prerađenih ugljenih hidrata, već da prigrlite integralnu testeninu.

 

NAČIN PRIPREME

 

Važno je da naglasimo da testenina nikako ne bi trebalo da vam bude glavni obrok, već dodatak, odnosno prilog vašem ručku. Takođe, uz nju se preporučuje da jedete puno povrća poput pečuraka, tikvica i nutritivno bogatih namirnica poput lososa koji obiluje zdravim omega 3 masnim kiselinama. Dozvoljene su i kombinacije sa tunom, piletinom i sosevima koji se baziraju na povrću, a njihova upotreba će da vam učini zanimljivijim.

 

 

makonda-tracker