GLOSSY KUHINJA

Nar - kraljevska voćka za dobro raspoloženje

1

Rezultati brojnih studija svedoče da ovo voće zbog svog blagotvornog dejstva na čitav organizam važi za jednu od najlekovitijih vrsta voća na svetu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ovo sočno, egzotično voće zbog svojih brojnih dobrobiti za ljudski organizam smatra se jednom od najukusnijih, ali i najlekovitijih namirnica.

 

Nar povoljno utiče na čitav kardiovaskularni, nervni i koštani sistem, a mnogi naučnici smatraju da uspešno smanjuje rizik od srčanih bolesti, posebno kod gojaznih osoba.

 

Dnevna doza ovog voća pozitivno će uticati na regulaciju krvnog pritiska i holesterola, a njegovi sastojci, kako tvrde stručnjaci, utiču i na sprečavanje rasta raka dojke, prostate i debelog creva.

 

Osim toga, nar je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma i štiti od dijabetesa, a budući da obiluje različitim vitaminima, posebno A, C i E, predstavlja izuzetno sredstvo za suzbijanje upalnih procesa i virusa.


Pročitajte i: Nar – simbol napretka i plodnosti

 

Nar ima široku primenu i u svetu lepote, pa se smatra eliksirom za kožu. Ulje nara moćno je oružje u nezi kože, a daje joj elastičnost i svežinu. Pored toga, uspešno se bori i s kožnim problemima, kao što su psorijaza, ekcem i opekotine od sunca.

 

Za jačanje imunosistema i prevenciju mnogih bolesti, ali i za podsticanje stvaranja serotonina za bolje raspoloženje, stručnjaci preporučuju svakodnevni unos jedne čaše sveže isceđenog soka od nara.

 

Zbog njegovog uticaja na poboljšanje stanja čitavog organizma, savršenog ukusa i široke primene u domaćinstvu nar, potpuno opravdano, mnogi nazivaju kraljevskom voćkom.

 

 

RECEPT:

foto: Shutterstock

 

Kolač od nara


Sastojci:


8 jaja
150 g šećera u prahu
kora od 1 limuna
kora od 1 pomorandže
150 g mlevenih badema
2 nara
so


Priprema:


Odvojte belanca od žumanaca, a zatim uz vrlo malo soli od belanaca umutite čvrst šam. Pred sam kraj mućenja u masu dodajte 50 g šećera u prahu. Preostalih 100 g šećera umutite sa žumancima, rendanom korom od limuna i pomorandže, a zatim dodajte i mlevene bademe. Smesu lagano pomešajte sa šamom od belanaca, a zatim prespite u pleh i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Semenke jednog nara dobro iscedite i dobijenim sokom prelijte ispečeni kolač. Kad dobro upije, semenke drugog nara pospite preko kolača.

 

 

foto: Profimedia

Kajli Džener: Omiljena užina


Rijaliti zvezda Kajli Džener često s milionima svojih fanova deli fotografije iz teretane, na kojima pokazuje na koji način održava svoju izvajanu figuru, a na kojima se neretko može primetiti da bez činijice sveže očišćenog nara gotovo nikada ne napušta kuću. Kajli je više puta do sada isticala da nar ima izuzetan uticaj na njen savršen izgled, pa upravo ova namirnica predstavlja njen omiljeni obrok nakon treninga, ali i užinu bez koje ne može da zamisli dan.

makonda-tracker