zdravlje porodice

Kako se pravilno jede beli luk? Sve što treba da znate o najpopularnijem narodnom leku

0

Poznato je da beli luk ima izuzetno lekovita dejstva na organizam, a evo kako treba pravilno da ga jedete kao lek!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima. Beli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip.

 

Ove četiri namirnice smo celog života ljuštili pogrešno (VIDEO)

 

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

 

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.

 

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

 

foto: Shutterstock

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

 

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena luka.

 

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

 

Mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica stvari koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

makonda-tracker