Poznato je da beli luk ima izuzetno lekovita dejstva na organizam, a evo kako treba pravilno da ga jedete kao lek!
Beli luk jedna je od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima. Beli luk redovan je gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip.
Ove četiri namirnice smo celog života ljuštili pogrešno (VIDEO)
U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci. U belom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za otčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse.
Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica stvari koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.