Neka na vašem tanjiru uvek bude makar jedna od ovih namirnica i bićete sigurni da ste zdravi i na putu ka savršenij liniji.
Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemarljiva prema koristima koje pružaju našem telu. Zato neka na vašem tanjiru uvek budu sledeće namirnice.
1. Belance
(100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija)
Kao moćni stimulator imuniteta, belance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.
2. Kupus (bilo koja vrsta)
(100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija)
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dobro deluje na probavu. Sadrži vitamin C i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj ishrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva.
3. Grejpfrut
(100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija)
Stabilizuje šećer u krvi i pomaže u kontrolisanju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma.
4. Sveži krastavac
(100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija)
Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih sastojaka, biljnih vlakana i antioksidanata. Takođe sadrže veliku količinu vode i vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tela i velikim saveznikom u mršavljenju.
5. Patlidžan
(100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije)
Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih materija koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni takođe sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća.
6. Bundeva
(100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija)
Uravnotežava rad srca i probave, što pomaže ljudima da izgube višak kilograma. Sadrži mnogo vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.
Potrebne su vam samo tri namirnice: Moćan doručak koji popravlja raspoloženje
7. Kuvana cvekla
(100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija)
Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen.
8. Zelena salata
(100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija)
Smanjuje kalcifikaciju u telu i umiruje nervni sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizuje rad creva.
9. Paradajz
(100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija)
Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih sastojaka i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.
10. Celer
(100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija)
Celer smanjuje nivo holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku telesne težine, izbacuje toksine iz tela i smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.