mlečno je super

Uloga mleka u uravnoteženoj prehrani

0

Ljudi se od davnina prehranjuju sa mlekom, preporučivao ga je i drevni grčki lekar Hipokrat. Čak i danas, mleko i mlečni proizvodi svrstavaju se među glavne namirnice svakodnevne uravnotežene prehrane u svim fazama života.

foto: Promo
foto: Promo

Mleko je puno više od zbroja hranjivih tvari. Visoku hranjivu vrednost ali i blagotvorno delovanje na zdravlje, uglavnom zahvaljuje raznolikosti svog sastava. Tako su masnoće i mlečni šećer dobar izvor energije, belančevina, kalcijuma, fosfora i magnezijuma, neophodni strukturni elementi za telo, dok su vitamini važne zaštitne tvari. Istovremena prisutnost svih sastojaka olakšava probavljivost i iskoristivost.

 

Od važnih prirodnih hranjivih tvari u mleku najviše je belančevina i kalcijuma.

 

  • Biološki visokovredne belančevine iz mleka važne su za razvoj, rast i popravak stanica i tkiva. One sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo treba dobiti hranom.
  • Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Ima pozitivan uticaj na izgradnju koštane mase tekom rasta i razvoja i pomaže u održavanju gustoće kostiju u odrasloj dobi, što je važno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze. Naše telo kalcijum iz mleka dobro iskoristi jer vitamin D u mleku ubrzava njegovu apsorpciju.

 

Posebno mesto među mlečnim proizvodima imaju kiselo mleko, jogurt i kefir jer su lakše probavljivi i pomažu u održavanju zdrave crevne mikroflore.

 

Za uravnoteženu prehranu, uz bogat izbor zdravih namirnica iz svih skupina hrane, također su neophodni redovni dnevni obroci. Doručak kao prvi dnevni obrok posebno je važan za decu i mladež, pružajući im energiju koja im je potrebna za rast i razvoj, te učenje. Mleko, jogurt, sir, maslac/puter i vrhnje/pavlaka su namirnice koje možete uključiti u svoj dnevni doručak, ručak ili večeru. Neophodni su u pripremi raznovrsnih i ukusnih jela.

 

Ne zaboravite: Mlečno je super!

 

foto: Promo

 

makonda-tracker