Uživajte u sjajnim ukusima ovih veoma zdravih zalogaja
Jesen nam je stigla, a sa njom i namirnice koje smo čekali cele godine!
Ako želite da uživate u jesenjim plodovima, a istovremeno se zdravo hranite, sledećih 5 namirnica trebalo bi da budu vaš prvi izbor!
Slasni ćevapi sa ajvarom: Tradicionalno srpsko jelo - po receptu Džejmija Olivera
Bundeva
Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako važna da bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Bundeve su takođe krcate beta-karotenom, koji vaše telo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunitet. Ne zaboravite ni na semenke koje su bogate fitosterolom - on prirodno snižava nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Semenke bundeve takođe pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kojeg se osećamo dobro.
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Prokelj
Ako su vas roditelji ikada terali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namerom. Prokelj je vrlo dobar izvor gvožđa, koje je potrebno za prenos kiseonika kroz vaše telo. Takođe, sadrži i dobru količinu folata, vlakana i vitamina C i K.
Cvekla
Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobiva od betalaina, koji joj daje i protivupalna svojstva i deluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C i magnezijumom, a zbog procenta vode od čak 90%, takođe je odlična namirnica za mršavljenje.
Celog života lubenicu držite u frižideru? Jedna od najvećih grešaka (FOTO)
Šipak
Ovi maleni crveni dragulji bogati su antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema i sprečavaju razna oboljenja. Šipak je takođe bogat vlaknima, a dobar je izvor i vitamina B, C i K.
Kruške
Kruške su bogate topljivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg kolesterola. Takođe, sadrže dovoljne količine vitamina C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa, i bakra, koji ubrzava rad centralnog nervnog sistema.