Iako dominiraju voćni nadevi, postoje različite vrste filova kojima su kolači punjeni. Dakle, mogu da se prave od bilo kojih sastojaka čija mešavina može da se prevori u pastu
Takozvani "mesečev kolač" (mooncake) je tradicionalna kineska pekarska poslastica, ali je danas postao popularan širom sveta, te je i izgledom i sastavom u potpunosti prilagođen savremenom stilu života i ukusu
pojedinca, piše Stil.kurir.
Tradicija
Kinezi imaju običaj da jedu mesečev kolač tokom proslave Praznika punog meseca (po kineskom lunarnom kalendaru 22. septembra je 15. avgust).
Sladak kao med, hladan kao led: Jedini čokoladni sladoled koji ćete ubuduće praviti (RECEPT)
Ovaj kolač simbolizuje okupljanje porodice, jer izgovor reči „okrugao" zvuči kao reč okupljanje. Ujedno, mesečev kolač je važan poklon prijateljima.
U početku ovi kolači su pravljeni kod kuće. U prošlom veku je osnovana radionica za mesečeve kolače tako da danas ima veliki broj raznih vrsta nadeva za njih i prave se u brojnim prelepim varijetetima raznovrsnih crteža po njima.
Tradicionalni mesećev kolač je okruglog oblika, prečnika 10 cm i debljine 3-4 cm. Obično se jedu uz čaj.
Nastavak na narednoj strani...
Kako izgledaju?
Većina se sastoji od tankih peciva, obloženih slatkim gustim filom, a u centru mogu da imaju jedno ili više žumanaca, kao simbol punog meseca. Retko se služe na pari ili pržena.
Tradicionalni kineski kolači imaju na površini pečat sa kineskim znacima koji označavaju "harmoniju" ili "dugovečnost" ili slike životinja.
Pekare obično na kolač stave svoj znak. Kao dodatna dekoracija mogu biti otisci meseca, cveće, vinova loza ili zec (simbol Meseca).
Adaptogena čokolada: Za balans i dobru energiju tokom čitavog dana
Od čega se prave?
Testo se tradicionalno sastoji od svinjske masti, paste od crvenog pasulja i žumanceta, što sve ima otprilike oko 1000 kalorija. Novije varijante ove ukusne poslastice prilagođavaju se zdravijem stilu života. Sadrže manje ili nimalo masti, manje šećera, po obliku su manje, a najčešće se prave od jogurta, sladoleda ili želea.
Iako dominiraju voćni nadevi, postoje različite vrste filova kojim su punjeni. Dakle, mogu da se prave od bilo kojih sastojaka čija mešavina može da se prevori u pastu.