za savršeno telo

Ne goje, a garantovano će vas zasititi: 12 ukusnih namirnica koje možete da jedete bez trunke griže savesti

0

Iako namirice bez kalorija nažalost ne postoje, određene vrste voća i povrća pokazale su se kao odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nutricionistkinja Lisa Jang navodi spisak 12 namirnica koje možete da jedete bez suzdržavanja.

 

Celer

Skoro 95 odsto ove namirnice čini voda. Bogat je kalijumom, folatima, vlaknima i vitaminom K, a sadrži samo 16 kalorija na 100 grama.

 

Borovnice

 

Bogatije su antioksidansima više od bilo kojeg drugog voća, a sadrže i veliku količinu vlakana. Sto grama sadrži 57 kalorija.

 

Kelj

 

Sto grama ove namirnice sadrži 49 kalorija, čak 3 grama proteina i 2,5 grama vlakana. Tu su i omega-3 masne kiseline, vitamini i folati.

 

foto: Profimedia

Paradajz

 

Jedan je od najboljih izvora likopena – karotenoida koji je od velike koristi u borbi protiv hroničnih bolesti, a bogat je i vitaminima A, C i B12, folnom kiselinom, hromom, kalijumom i vlaknima. Sto grama ove namirnice sadrži samo 18 kalorija.

 

Krastavac

 

Još jedna namirnica koja se sastoji pretežno od vode ima takođe 16 kalorija na 100 grama. Kora sadrži i mnogo vlakana i beta-karoten, oblik vitamina A koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje očiju.

 

Grejpfrut

 

Podstiče mršavljenje, bogat je vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom C, doprinosi stabilizaciji nivoa šećera i holesterola u krvi i poboljšava varenje. Polovina jednog grejpfruta sadrži oko 50 kalorija.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker