Zapečeni pasulj iz tave (tiganja), makedonski je specijalitet. Oni koju su probali nikada ga neće zaboraviti...
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
250 g crnog luka
2-3 čena belog luka
1 dl ulja
2-3 suve crvene paprike
1 kašika brašna
1 kašika mlevene paprike
so
biber
nana
peršun
Priprema:
Pasulj otrebiti, oprati i potopiti u vodu da odstoji preko noći. Ujuto ga ocediti od vode, naliti drugu vodu, da ogrezne, pa staviti da provri. Posle par minuta skloniti sa vatre, tu vodu prosuti, pa sipati novu, toplu vodu i staviti da se kuva. Dodati sitno seckan crni luk, pa kuvati dok zrna ne omekšaju (paziti da ostanu cela). Na ulju napraviti zapršku od brašna, mlevene paprike i sitno seckanog belog luka.
Hilandarski pasulj: Jedno od omiljenih srpskih jela po receptu svetogorskih monaha
Dodati u skuvani pasulj, začiniti nanom, peršunom, posoliti i pobiberiti. Dodati i nekoliko suvih crvenih paprika. Sve preručiti u posudu za pečenje, naliti sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao, pa zapeći u rerni na 250 stepeni, da porumeni i da se uhvati korica.