Ovaj mirisni desert je jednostavan za pripremu, a recept je sačuvan kod domaćica iz Brusa
Pita sa borovnicama je neizostavan slatkiš koji će se naći na stolu u domaćinstvima potkopaoničkih sela u opštini Brus. Ovaj mirisni desert je jednostavan za pripremu, a recept je sačuvan kod domaćica ovog kraja.
Priprema: Podeliti kore na dva dela. U četvrtast pleh ređati kore, svaku poprskati sa malo vode, ulja i mlevenih oraha. Kada je polovina kora poređana, staviti 500 g borovnica, posuti sa 200 g šećera, dve kesice vanilin šećera i 50 g prezli.
Doručkujte kao sultanija Mahidevran: Napravite palentu na turski način (RECEPT)
Ređati drugu polovinu kora koje takođe prskamo vodom, uljem, šećerom i orasima. Na poslednje dve kore ne stavljati orahe, već ih poprskati vodom, uljem i sa malo šećera. Staviti pleh u zagrejanu rernu. Kad je pita gotova, ohladiti je i tek onda iseći na kockice i služiti.
SASTOJCI
500 g kora
500 g šećera
250 g oraha
500 g borovnica (mogu i višnje)
2 dl vode
2 dl ulja
2 kesice vanilin šećera
50 g prezli