ukus koji se ne zaboravlja

Srpska poslastica sa borovnicama: Napravite pitu koju će vaši ukućani obožavati (RECEPT)

0

Ovaj mirisni desert je jednostavan za pripremu, a recept je sačuvan kod domaćica iz Brusa

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Pita sa borovnicama je neizostavan slatkiš koji će se naći na stolu u domaćinstvima potkopaoničkih sela u opštini Brus. Ovaj mirisni desert je jednostavan za pripremu, a recept je sačuvan kod domaćica ovog kraja.

 

Priprema: Podeliti kore na dva dela. U četvrtast pleh ređati kore, svaku poprskati sa malo vode, ulja i mlevenih oraha. Kada je polovina kora poređana, staviti 500 g borovnica, posuti sa 200 g šećera, dve kesice vanilin šećera i 50 g prezli.


Doručkujte kao sultanija Mahidevran: Napravite palentu na turski način (RECEPT)

 

Ređati drugu polovinu kora koje takođe prskamo vodom, uljem, šećerom i orasima. Na poslednje dve kore ne stavljati orahe, već ih poprskati vodom, uljem i sa malo šećera. Staviti pleh u zagrejanu rernu. Kad je pita gotova, ohladiti je i tek onda iseći na kockice i služiti.

 

SASTOJCI

 

500 g kora

500 g šećera

250 g oraha

500 g borovnica (mogu i višnje)

2 dl vode

2 dl ulja

2 kesice vanilin šećera

50 g prezli

 

 

 

makonda-tracker